c S
Dnevne novosti

Srbija nije neutralna, opredijelila se za EU

08.09.2014 07:08 BEOGRAD, 6. rujna 2014.(Hina), Srbija nije neutralna jer se odlučila za europski put i, unatoč dobrim vezama s Rusijom, opredijelila se da postane članicom Europske unije, poručio je u intevjuu beogradskom tisku njemački veleposlanik u Srbiji Heinz Wilhelm.
"Ne bih rekao da je Srbija neutralna. Srbija se nalazi u pregovaračkom procesu o članstvu u EU-u. Vaša država se odlučila za europski put i izabrala je da bude članica EU", rekao je njemački diplomat u intervjuu tabloidu "Kurir". Wilhelm je istaknuo kako, unatoč bliskosti koju Srbija s Rusijom temelji na povijesti, kulturi i vjeri, on drži da srbijanska vlada ima jasnu želju da postane članicom EU-a.

Njemački je diplomat podsjetio da je za siječanj iduće godine zakazan početak pregovaračkog procesa, te naglasio kako se "od zemlje kandidata i zemlje koja pregovara očekuje da podržava političke odluke koje donosi EU". U povodu otpočinjanja pregovora Beograda i Bruxellesa o članstvu u EU-u, Wilhelm je pohvalio napredak Srbije u dosadašnjem eurointegracijskom procesu, istaknuvši kao jedan od ključnih momenata "potpisivanje Bruxelleskog sporazuma" o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Wilhelm je naglasio da je organiziranjem konferencije u Berlinu za zapadni Balkan, njemačka vlada pokazala da cijeni tu regiju i želi je kao dio europske obitelji naroda.