c S
Dnevne novosti

Odbijena Momićeva žalba na istražni zatvor, nastavak istrage za ratni zločin

09.09.2014 07:14 OSIJEK, 8. rujna 2014.(Hina), Vijeće za ratne zločine Županijskoga suda u Osijeku odbilo je žalbu Milorada Momića, osumnjičenog za ratni zločin protiv civila, na određeni istražni zatvor i nastavak provođenja istrage, izvijestio je glasnogovornik Miroslav Rožac.
Vijeće je ocijenilo opravdanom odluku suca istrage o određivanju jednomjesečnog istražnog zatvora zbog iznimno teških okolnosti u kojima je počinjen ratni zločin za koji se Momić sumnjiči te zbog mogućnosti bijega, navodi u se obrazloženju na stranicama osječkoga Županijskog suda. Milorad Momić, koji je u Republici Hrvatskoj uhićen 25. kolovoza, u osječkom je istražnom zatvoru.

Sumnjiči ga se da je kao pripadnik zloglasnih Škorpiona 1995. godine sudjelovao u smaknuću šest civila iz Srebrenice, koji su među ostalim poliveni benzinom i zapaljeni. Momićevu žalbu zbog rješenja o nastavku provođenja istrage osječkoga Županijskoga državnog odvjetništva o tom zločinu, koja je počela 2012. godine, sudac istrage je odbio, ocjenjujući kako svi elementi upućuju na opravdanost donošenja takvog rješenja.

Sudac istrage smatra da je rješenje Državnog odvjetništva doneseno osnovano i na temelju zakona, a nakon dobivanja suglasnosti Vlade Republike Francuske, koja je odobrila izručenje Milorada Momića pravosudnim tijelima Hrvatske budući da on ima i francusko državljanstvo.

Sudac istrage također je ocijenio da "nisu istekli maksimalno određeni rokovi za provođenje istrage", naveo je Rožac. Dokumentaciju o ratnim zločinima na civilima Srebrenice, među kojima je bilo i troje maloljetnika, Hrvatskoj je dostavila i Republika Srbija, koja joj je ustupila vođenje kaznenog postupka.