c S
Dnevne novosti

Sudačka udruga osudila komentare presude po kojoj RTL mora obeštetiti Bandića

09.09.2014 07:16 ZAGREB, 8. rujna 2014.(Hina), Udruga hrvatskih sudaca (UHS) osudila je val "izjava, priopćenja, članaka, napada i uvreda" zbog nepravomoćne presude kojom je sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu obvezala RTL Televiziju da zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću mora platiti 50.000 kuna naknade štete zbog izjava premijera Zorana Milanovića u intervju toj televiziji.
Sudačka udruga ističe da se svaka presuda kao javna činjenica može i treba komentirati jer samo tako presude dobivaju svoj autoritet i ocjenu vrijednosti. No, "gospodari javne riječi" od "saborskih zastupnika, novinskih komentatora do predstavnika novinarskog ceha" zaboravljaju da "ne smiju paušalno i iskrivljeno govoriti o presudi bez da se javnost upozna sa svim razlozima zbog čega je sud neku presudu donio", priopćio je UHS.

Udruga ističe da se pritom ne smiju vrijeđati i omalovažavati sud ili suci te da "donošenje uopćenih zaključaka na temelju pojedinačne presude pokazuje potpuno nepoznavanje sudbenog sustava i načina na koji on djeluje".

"Makar se u javnosti želi nametnuti teza da suci promoviraju cenzuru u novinarstvu, ovakvi napadi na suca kao što ga je sada doživjela sutkinja Vanesa Brizić Bahun u stvari su prijetnja svim sucima da ako se ikada drznu nekog novinara ili medijsku kuću proglasiti odgovornom biti će bez milosti napadnuti pa se tako u stvari stvara ozračje autocenzure ne među novinama već među sucima", navodi se u priopćenju.

"Stoga, vodeći računa o načelu da suci moraju biti slobodni donositi i nepopularne odluke, naglašavamo da suci sude samo na temelju zakona i činjenica, po svoj savjesti i slobodno interpretirajući pravnu normu, a što može kontrolirati samo viši sud. Sve drugo je anarhija", smatra sudačka udruga.