c S
Dnevne novosti

Slovenija: po Europskom sudu traktor osiguran i kad nije na cesti

09.09.2014 07:12 LJUBLJANA, 8. rujna 2014.Hina, Muškarcu koji je prilikom pada s ljestava u seoskom dvorištu dobio teške ozljede slovensko će osiguravajuće društvo Triglav morati platiti 16.000 eura odštete, nakon što je o njegovu sporu presudio Europski sud u Luksemburgu.
Nesretan pad s ljestava Damijana Vuka prije sedam godina izazvala je vožnja traktora "u rikverc". Na zamolbu slovenskog Vrhovnog suda europski suci su o tome odnosi li se prema europskim direktivama osiguranje za slučaj nesreće iz police osiguranja za traktor i na slučajeve kad traktor nije u prometu na cesti "kao vozilo" nego se koristi kao "radni stroj", prilikom radova na dvorištu.

Na europskoj instanci sada je, sukladno s europskom direktivom o osiguranju, utvrđeno da se traktor "u nekim okolnostima" može koristiti kao radni stroj, ali da je i u tom slučaju "još uvijek vozilo" te da se sporna nesreća dogodila kad je traktor obavljao svoju "uobičajenu funkciju". Takvo se stajalište sada mora primijeniti na konačnu presudu o slučaju u Sloveniji.

Nakon prošlotjedne obavijesti iz Luksemburga Triglav je priopćio da sada čeka zaključak slovenskog suda i da će ga poštovati, makar su njegovi odvjetnici u dugogodišnjem sporu tvrdili da se osiguranje za slučaj civilne odgovornosti za traktore odnosi samo na vožnju traktora cestom. Presuda o tome je li traktor samo vozilo ili i radni stroj iz ovog slučaja koristit će se u buduće kao sudski presedan u svim slučajevima u EU-u, navode slovenski mediji.