c S
Dnevne novosti

HUS predlaže porezno rasterećenje prehrane radnika

09.09.2014 07:18 ZAGREB, 8. rujna 2014.(Hina), Hrvatska udruga sindikata (HUS) predložila je premijeru Zoranu Milanoviću da u sklopu najavljene reforme poreza na dohodak, koja za cilj ima potaknuti potrošnju i poboljšati standard građana, porezno rastereti uplate poslodavaca za prehranu radnika.
Prema najavama učinke reforme najviše bi trebao osjetiti srednji sloj građana s primanjima oko ili iznad prosječnih, dok bi oni nižih prihoda imali tek neznatno više nego sada. Stoga HUS smatra da bi se i njima ciljanim mjerama trebao omogućiti određeni egzistencijalni boljitak.

Rasterećenjem uplata poslodavaca za prehranu radnika od poreznih davanja postigli bi se višestruko povoljni učinci, za radnike, poslodavce i državu, od koje očekujemo da izmjenama poreza na dohodak stvori pretpostavke i dade zamašnjak za široku primjenu programa radničke prehrane u Hrvatskoj, ističe HUS u priopćenju.

Brojne zemlje razvijenije od Hrvatske primjenjuju takav model prehrane koji je pokazao da se gospodarstvo može poticati i mjerama socijalne politike. O inicijativi su se pozitivno izjasnili ministri rada i mirovinskog sustava te gospodarstva, pa očekujemo da će i Vlada u cjelini podržati njezinu žurnu realizaciju, poručuje HUS.