c S
Dnevne novosti

Tusk u pripremama za Bruxelles

10.09.2014 07:08 VARŠAVA, 9. rujna 2014.(Hina/AFP), Predsjednik poljske vlade Donald Tusk, izabran za predsjednika Europske komisije, mora u utorak ili najkasnije u srijedu ujutro podnijeti ostavku i sprema se napustiti svoju dosadašnju dužnost nakon sedam godina na čelu vlade, razdoblja obilježenog stalnim gospodarskim rastom.

"Njegova će ostavka predsjedniku Bronislawu Komorowskom biti podnešena u utorak navečer ili najkasnije u srijedu ujutro, a predsjednik će je prihvatiti u četvrtak", kazala je novinarima glasnogovornica vlade Malgorzata Kidawa-Blonska.

Tuskova je privremena nasljednica Ewa Kopacz, trenutno predsjednica Dieta, donjeg doma parlamenta, koja uživa neupitno povjerenje premijera na odlasku. Izbor Tuska za nasljednika Hermana van Rompouya u Poljskoj je doživljen kao veliki uspjeh za zemlju, a njegova stranka desnog centra, Građanska platforma, zabilježila je rast popularnosti i prvi put u posljednjih nekoliko mjeseci premašila oporbeni, konzervativni PiS.

Ostaje za vidjeti da li će taj "učinak Tusk" biti dovoljno trajan kako bi osigurao pobjedu PO-a na parlamentarnim izborima koji će se održati za godinu dana. Nakon Tuskove ostavke, Komorowski ima dva tjedna za imenovanje njegova nasljednika, a najkasnije do 25. rujna.