c S
Dnevne novosti

Jesensko zasjedanje Sabora od 17. rujna

10.09.2014 07:24 ZAGREB, 9. rujna 2014.(Hina), Nakon dvomjesečne stanke, saborski zastupnici će se ponovno okupiti 17. rujna, kada počinje jesensko zasjedanje Sabora, najavio je predsjednik Sabora Josip Leko, nakon sjednice saborskog Predsjedništva.
Sabor će neprekinuto zasjedati šest tjedana, a drugu sjednicu započet će nakon stanke za blagdan Svih svetih. Na dnevnom redu prve jesenske sjednice za sada su 62 točke, među kojima su 24 zakonska prijedloga, od čega četiri u hitnom postupku.

Leko očekuje da će najvažnije točke tek doći u Sabor, budući da je Vlada najavila izmjene poreza na dohodak i rebalans Državnog proračuna. Potvrdio je da je na dnevnom redu i nekoliko zakonskih prijedloga na temu izbornog sustava, među kojima su i prijedlozi zakona o izbornim jedinicama te dopuna Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor koji su podnijeli Hrvatski laburisti.

Laburist Dragutin Lesar novinarima se, nakon sjednice Predsjedništva, požalio da je ta točka prenisko na dnevnom redu i da se neće moći raspraviti prije izborne godine, u kojoj se po Ustavu ne mogu mijenjati izborna pravila. Leko je, međutim, otklonio Lesarovu primjedbu, kazavši kako se čeka očitovanje Vlade o tim prijedlozima. Na primjedbu da se očitovanje Vlade čeka već 60 dana, odgovorio je, "valjda će dati mišljenje, tražit ćemo da se Vlada o tome očituje".

Na najavu udruge "U ime obitelji" da će uskoro početi prikupljati potpise za raspisivanje referenduma za izmjene izbornog sustava, Leko je kazao kako su "sve to demokratski procesi, o kojima će se raspravljati u Saboru".

Leko smatra da je čin srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, koji je Bunjevcima donirao čitanke i gramatike za učenje bunjevačkog jezika na ćirilici, ispod demokratskih standarda. "Mislim da je to ispod demokratskih standarda EU u zaštiti osnovnih ljudskih prava i prava nacionalnih manjina", rekao je.