c S
Dnevne novosti

Juncker predstavio "svoj pobjednički tim"

11.09.2014 07:14 BRUXELLES, 10. rujna 2014.(Hina), Izabrani predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izrazio je uvjerenost da će njegova Komisija, koju je u srijedu predstavio javnosti, biti na visini izazova koji Europu čekaju u predstojećem razdoblju.
Europski građani od nas očekuju rezultate. Nakon godina ekonomskih poteškoća i često bolnih reformi, Europljani očekuju učinkovito gospodarstvo, održiva radna mjesta, više socijalne zaštite, sigurnije granice, energetsku sigurnost i digitalne mogućnosti.

"Danas predstavljam tim koji će vratiti Europu na put zapošljavanja i rasta", rekao je Juncker predstavljajući svoju odluku o raspodjeli resora unutar svoje Komisije. "Danas vam predstavljam političku, dinamičnu i učinkovitu Komisiju, koja će Europi omogućiti novi početak", rekao je Juncker, dodajući da nikada nije smatrao da su povjerenici službenici, nego da su političke osobe.

Istaknuo je da zemlje članice predlažu povjerenike, ali da one ne dobivaju resore, nego povjerenici sukladno tome za što su kompetentni. "Dodijelio sam resore ljudima, ne zemljama. Poslao sam 27 igrača na teren, a svaki od njih igra konkretnu ulogu... To je moj pobjednički tim", rekao je Juncker. Ipak, unatoč tim tvrdnjama, velike zemlje dobile su važnije resore.

Primjerice francuski povjerenik Pierre Moscovici zadužen je za ekonomske financijske poslove, poreze i carine. Na toj dužnost bit će zadužen za nadzor proračuna u državama članicama. Njemačka se dugo protivila da to mjesto pripadne povjereniku iz zemlje koja stalno izlazi iz dopuštenih okvira u pitanjima fiskalne politike, što je slučaj s Francuskom. To je mjesto do nedavno obnašao Finac Olli Rehn, koji se smatra jednim od najvećih zagovornika proračunske discipline.

Iznimno važno mjesto dobio je britanski povjerenik Jonathan Hill, što se smatra Junckerovim velikim ustupkom Londonu, koji se sve više udaljava od EU-a. Hill će biti povjerenik za financijske usluge, što je od najveće važnosti za London, kao financijsko središte. Nijemac Guenter Oettinger, koji je do sada bio zadužen za energiju, sada će biti povjerenik za digitalno gospodarstvo. Juncker je kao prvi preduvjet za rast i radna mjesta, što je njegov prioritet, označio digitalno gospodarstvo i stvaranje zajedničkog digitalnog tržišta. Nova Komisija neće imati zaseban resor koji će se baviti proširenjem. I iz samog naziva novog resora - Europsko susjedstvo i pregovori o proširenju, vidljivo je da proširenje više nije u prvom planu.

Austrijanac Johannes Hahn bit će zadužen za jačanje politike susjedstva i za pregovore o proširenju koji su u tijeku. Juncker je u svojim političkim smjernicama u predizbornoj kampanji isticao da "EU sada treba stanku u proširenju kako bi se najprije konsolidirala"."To je razlog što će postojeći pregovori biti nastavljeni, posebice sa zapadnim Balkanom, koji mora zadržati europsku perspektivu, ali neće biti novog proširenja u sljedećih pet godina", kaže Juncker.