c S
Dnevne novosti

Ministrica Opačić: u Obiteljskom zakonu pomaci u zaštiti djece razvedenih

12.09.2014 07:22 OSIJEK, 11. rujna 2014.Hina, Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić izjavila je u Osijeku kako su novim Obiteljskim zakonom, koji je stupio na snagu 1. rujna, napravljeni veliki pomaci, a da se zakon fokusira na zaštitu djece koja su najviše traumatizirana u postupcima razvoda braka.

Govoreći na otvorenju 5. znanstveno-stručnog interdisciplinarng skupa "Suvremene teme obiteljskog prava i postupaka", u organizaciji osječkog Pravnog fakulteta, Opačić je kazala kako je novi zakon uveo mehanizme poput centara za posebno skrbništvo te obiteljske medijacije koja treba pomoći roditeljima da se, u postupku razvoda braka, lakše dogovore o skrbi za dijete.

Dodala je kako će promjene u novom Obiteljskom zakonu omogućiti lakše djelovanje stručnim institucijama, posebice u odnosu prema visokokonfliktnim osobama. Ocijenila je da dosadašnja iskustva pokazuju da se oko 70 posto brakova razvede sporazumno, procjenjuje se da bi se oko 10 do 15 posto moglo riješiti postupkom medijacije, dok će se s najproblematičnjim slučajevima morati baviti sustav socijalne skrbi i pravosuđe.

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas-Klarić istaknula je kako podržava svaki propis koji ide u korist zaštite prava djece, a da je novi Obiteljski zakon upravo takav. Dodala je kako se najveći broj prijava, koje zaprima njezin ured, odnosi na povredu osobnih prava djece te poteškoće i nemogućnosti u ostvarivanju roditeljske skrbi.

Na skupu, koji je okupio stručnjake obiteljskog prava iz Hrvatske, uz ostalo, raspravljat će se o obiteljskom nasilju u kontekstu razvoda braka, ulozi centara za socijalnu skrb u sudskim postupcima i položaju djece u tim postupcima te zaštiti osobnih prava i interesa djece. Ministrica Opačić posjetit će i osječki Centar za posebno skrbništvo, jedan od četiri takva centra u Hrvatskoj, koji su počeli s radom stupanjem na snagu novog obiteljskog zakona.