c S
Dnevne novosti

Rusija optužuje EU da minira rješenje problema Ukrajine

12.09.2014 07:08 MOSKVA, 11. rujna 2014.(Hina/AFP), Rusija je u četvrtak optužila Europsku uniju da minira proces mirnog rješenja u Ukrajini nakon što je Bruxelles najavio nove sankcije Moskvi zbog njezine upletenosti u ukrajinsku krizu.
"Tom mjerom EU se odlučio protiv mirnog rješenja ukrajinske krize", navelo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju i dodalo da bi sve odgovorne snage u Europi trebale djelovati na smirenju stanja u Ukrajini. "Dajte konačno ljudima izglede za mir", navelo je ministarstvo, dok je u sukobu u Ukrajini poginulo više od 2.700 ljudi, prema podacima UN-a.

Ruski veleposlanik pri EU-u Vladimir Čižov je nove sankcije ocijenio "vrlo negativnim znakom" i naglasio da će Moskva poduzeti protumjere. "Te sankcije ne samo da nemaju političkog ni gospodarskog smisla, već su u suprotnosti s osnovnom logikom", rekao je Čižov, prenosi agencija Interfax.

"Na istoku Ukrajine je na snazi prekid vatre. Iako su zabilježena neke kršenja, taj prekid vatre funkcionira. Očito je smirenje sukoba, na koje je EU pozivala više puta", rekao je. "Ne očekujemo ništa dobroga od tih sankcija i mislim da EU ne treba očekivati ništa dobroga od nas", dodao je.

Rusija je već u četvrtak najavila da priprema nove mjere odgovora zapadnim zemljama koje joj uvode sankcije, i predviđa ograničenje uvoza nekih automobila i proizvoda lake industrije.