c S
Dnevne novosti

Leko: u Hrvatskoj navala na referendum

15.09.2014 07:18 OSLO, 12. rujna 2014.(Hina), Civilno društvo važan je oblik izvaninstitucionalne oporbe, rekao je predsjednik Sabora Josip Leko u petak na Europskoj konferenciji predsjednika parlamenata Vijeća Europe (ECPP) u Oslu, dodavši kako je u Hrvatskoj na djelu "svojevrsna navala na referendum onih koji se protive odlukama vlasti".

Leko je u govoru na temu "Većina i oporba – uspostavljanje demokratske ravnoteže" poručio kako uz klasičnu parlamentarnu oporbu i civilno društvo predstavlja važan oblik izvaninstitucionalne oporbe. "Mi smo u Hrvatskoj odnedavno svjedoci svojevrsne navale na referendum kao formu ostvarivanja političkih ciljeva onih koji se protive odlukama vlasti – što je paradoksalno jer je inače praksa da je organiziranje referenduma alat u rukama vlasti", kazao je Leko.

"U takvim okolnostima postavlja se pitanje je li referendum ona prava, istinska demokracija ili se ovdje radi o dva oprečna principa - jednom koji ide za pregovaranjem, dogovaranjem i traženjem najučinkovitije parlamentarne procedure kako bi se došlo do zajedničkog rješenja, te drugi, koji jest bazična demokracija i 'direktna volja naroda', ali se na kraju svodi samo na suprotstavljenost onoga 'da' i 'ne'", rekao je predsjednik Sabora. Dodao je da se "tako jednostavno crno bijelo ne grade se odnosi u demokratskom društvu."

Leko je rekao da Hrvatska danas ima jasnu parlamentarnu demokraciju koju karakterizira zajedničko donošenje odluka zakonodavne i izvršne vlasti, ali da taj proces nije lagan. "Svi znamo da je u stvari parlament ona ključna odrednica i institucija postojanja prave demokratske vladavine, ali, s druge strane, isto tako znamo da je izvršna vlast ili vlada stranke ili koalicije koja je osvojila vlast sklona tome da parlament koristi samo u svrhu potvrđivanja svojih odluka.", kazao je.

Tu se postavlja pitanje, nastavio je, kako pronaći fini konsenzus i postići da se odluke izvršne vlasti u većoj mjeri podvrgnu demokratskom propitivanju i nadzoru, kako javnosti tako i njezinih legitimno izabranih predstavnika u parlamentu. Leko smatra da bi vlada trebala predlagati "zakonske prijedloge u skladu s programima na kojima je dobila izbore", a oporba bi trebala imati ulogu "aktivnog i kreativnog" političkog protivnika.

Uvjeren je da je komunikacijom i pregovaranjem moguće je uspostaviti demokratsku ravnotežu u parlamentu između vlasti i oporbe. "To nam omogućava da balansiramo između većine i manjine, između različitih vrijednosti i stavova, između 'vladajuće elite' i javnosti. To otvara prostor za prevladavanje suprotstavljenosti i stvaranje rješenja za opće ili zajedničko dobro", zaključio je Leko.