c S
Dnevne novosti

EP: saslušanja povjerenika krajem rujna i početkom listopada

15.09.2014 07:12 BRUXELLES, 12. rujna 2014.(Hina), Nadležni odbori Europskog parlamenta saslušavat će kandidate za povjerenike u Europskoj komisiji u razdoblju od 29. rujna do 2. listopada te 6. i 7. listopada, a o točnom rasporedu koji će povjerenik ići pred koji odbor i kada, odlučit će se sljedeći tjedan, priopćeno je u petak iz Europskog parlamenta.
Konferencija predsjednika, koju čine šefovi političkih skupina u Europskom parlamentu, sastat će se 9. listopada kako bi ocijenila kako su kandidati prošli na saslušanju. Ako jedan ili više kandidata ne dobiju prolaznu ocjenu ili im se promijeni resor, morat će proći dodatno saslušanje. Europski parlament na plenarnoj sjednici glasuje o cijeloj Komisiji, a ne o pojedinim povjerenicima, što znači da cijela Komisija ili prolazi ili pada.

Ako neki od predloženih povjerenika nakon saslušanja ne dobije zeleno svjetlo nadležnog parlamentarnog odbora, predsjednik Komisije može predložiti drugog kandidata ili riskirati da mu zbog jednog povjerenika ne bude prihvaćena cijela komisija. Parlament bi o cijeloj Komisiji trebao glasovati na plenarnoj sjednici u Strasbourgu 22. listopada i ako dobije potporu preuzet će dužnost 1. studenoga.

Ako netko od povjerenika padne na saslušanju mogao bi se poremetiti predviđeni kalendar i u tom bi slučaju Barrosova Komisija nastavila obnašati dužnost dok se ne potvrdi nova.Prije saslušanja, parlamentarni odbori poslat će 18. rujna pisana pitanja kandidatima za povjerenike na koja oni moraju odgovoriti do 26. rujna. Saslušanja traju najmanje tri sata.

Nakon saslušanja parlamentarni odbor iza zatvorenih vrata donosi ocjenu nastupa kandidata za povjerenika i šalju je predsjedniku Parlamenta. Neki povjerenici čiji resor obuhvaća više područja bit će saslušani pred članovima više parlamentarnih odbora.