c S
Dnevne novosti

Događanja u Europskoj uniji

15.09.2014 07:14 BRUXELLES, 14. rujna 2014.(Hina), Ovaj tjedan Europski parlament bi trebao ratificirati sporazum o pridruživanju s Ukrajinom, dok će se u Bruxellesu i državama članicama s velikom pozornošću pratiti referendum o neovisnosti Škotske.
Zastupnici Europskog parlamenta okupit će se na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, koja traje od ponedjeljka popodne do četvrtka. Jedna od glavnih tema bit će ratifikacija Sporazuma o pridruživanju EU-Ukrajina, koji je potpisan 27. lipnja. Postupak ratifikacije ubrzan je čime EU želi pokazati solidarnost s Ukrajinom. U ratifikaciju sporazuma ide se unatoč tome što je prošli petak postignut dogovor između Ukrajine, Rusije i Europske komisije o odgodi primjene Sveobuhvatnog sporazuma o slobodnoj trgovini do 31. prosina 2015.

Ranije je bilo predviđeno da se taj sporazum počne primjenjivati od 1. studenoga ove godine. Komisija kaže da se time želi pomoći Ukrajini jer to znači da Rusija u sljedećih 15 mjeseci neće u uvesti restrikcije u trgovini s Ukrajinom. Istodobno, EU bi produljila preferencijalni trgovinski režim s Ukrajinom, koji uključuje da Ukrajina slobodno bez carina izvozi u EU-u, a na robu koja se uvozi iz EU-a može naplaćivati carine.

Komisija je nakon sastanka u petak priopćila da su se Rusija i Ukrajina složile nastaviti dosadašnji režim slobodne trgovine. Glasovanje i rasprava o Ukrajini predviđena je u utorak, a u ponedjeljak popodne zastupnici će s povjerenikom za poljoprivredu Dacianom Ciolosom razgovorati o tome što EU može učiniti za svoje poljoprivrednike pošto je Rusija uvela embargo na uvoz voća, povrća, mliječnih i mesnih proizvoda iz Unije.U četvrtak će se Škotska izjašnjavati o tome hoće li izići ili ostati u 300-godišnjoj Uniji unutar Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije.

Rezultat referendumae pozorno će pratiti Katalonija koja želi održati referendum o neovisnosti od Španjolske 9. studenoga.U slučaju pobjede pristaša škotske neovisnosti, bilo bi to prvi put da se događa raspad u jednoj državi članici, što otvara niz pitanja za EU. Pristaše neovisne Škotske žele biti dio EU-a, ali i zadržati funtu. Europska komisija je početkom 2014. isticala da bi svaka nova neovisna država unutar EU-a morala ponovno aplicirati za članstvo i proći pristupne pregovore kao i sve druge zemlje, ali u posljednje vrijeme ne želi ponoviti to stajalište.