c S
Dnevne novosti

Podrška države i lokalne zajednice uvjet daljnje deinstitucionalizacije socijalnih usluga

16.09.2014 07:16 ZAGREB, 15. rujna 2014.(Hina), Podrška sustavu i djelatnicima socijalne skrbi na državnoj i prvenstveno lokalnoj razini uvjet je daljnje deinstitucionalizacije socijalnih usluga, kako bi djeca bez roditeljske skrbi, odrasle osobe s poteškoćama i stariji ljudi mogli živjeti izvan domova, u udomiteljskim obiteljima ili u sustavu organiziranog stanovanja, poručeno je s regionalne konferencije organizirane u sklopu EU projekta vrijednog 1,4 milijuna eura, koji je 2012. pokrenulo Ministarstvo socijalne politike i mladih.
Preduvjet za deinstitucionalizaciju, odnosno postupno smanjivanje broja korisnika u institucijama socijalne skrbi i njihovo smještanje u udomiteljske obitelji ili sustav organiziranog stanovanja, bio je novi Zakon o socijalnoj skrbi, koji promiče alternativne oblike socijalne skrbi, istaknula je zamjenica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš.

Krajem prošle godine ukupno 8311 korisnika bilo je smješteno u institucije, a unatoč ograničenim sredstvima proces deinstitucionalizacije se razvija, pa raste broj djece i odraslih smještenih u udomiteljske obitelji ili sustav organiziranog stanovanja. Od ukupno 646 korisnika organiziranog stanovanja u taj se oblik socijalne skrbi od početka 2012. uključilo 338 osoba, što je više od polovice osoba koje taj oblik smještaja koriste od 1997. godine, kada se počeo primjenjivati.

Sporiš je naglasila da deinstitucionalizacija ne može biti samo uski segment rada Ministarstva socijalne politike i mladih, već je potrebna potpora drugih, prvenstveno jedinica lokalne samouprave i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, bez kojih se ne mogu osigurati alternativni smještaj i kvalitetno uključivanje djece s poteškoćama u redoviti obrazovni sustav.

Okvir i temelj za provedbu deinstitucionalizacije utkani su u međunarodne i europske dokumente koji polaze od načela da svaka osoba ima pravo na izbor, uključenost i pravo na sudjelovanje u donošenju odluka o svojem životu. Kao rezultat projekta podrške sustavu socijalne skrbi, do kraja godine nekoliko domova transformirat će se u domove za pružanje usluga u zajednici.

U nastavku projekta održat će se konferencije u Osijeku i Zadru, sa ciljem podrške stručnjacima u daljnjem razvoju i provedbi učinkovitih i inkluzivnih socijalnih usluga i transformaciji ustanova socijalne skrbi. Konferencije se organiziraju zajedno s konzorcijem koji predvodi tvrtka Oxford Policy Management Limited iz Velike Britanije u suradnji s hrvatskim partnerima, Udrugom za promicanje inkluzije i Udrugom za inicijative u socijalnoj politici.