c S
Dnevne novosti

Sabor: zastupnike čeka novi sustav glasovanja

17.09.2014 07:14 ZAGREB, 16. rujna 2014.(Hina), Kada se nakon dvomjesečnog odmora sutra vrate u Sabornicu, saborske će zastupnike dočekati novi konferencijski sustav s novim sustavom elektroničkog glasovanja, čime će u povijest otići brojači s galerije koji na listove papira ispisuju rezultate glasovanja.

"Sustav je spreman za korištenje u srijedu", potvrđeno je Hini iz Sabora. Nakon opsežnih priprema, novi konferencijski sustav ugrađen je ljetos, u stanci zasjedanja. Posao težak 1,7 milijuna kuna (uključen PDV) povjeren je tvrtkama Laboratorij multimedijskih tehnologija i AS Kongresni sistemi.

Sustav je, neslužbeno se doznaje, uspješno testiran, jednostavan je za korištenje, pa nije bilo posebne obuke za zastupnike koji će upute za korištenje dobiti na 'licu mjesta', dakle sutra na početku jesenskog zasjedanja. Protekle dvije i pol godine, točnije od ožujka 2012. godine, zastupnici su glasovali dizanjem ruku, jer tadašnji sustav elektroničkog glasovanja nije bio pouzdan, često se kvario i pogrešno bilježio glasove.

Ljeto je u Saboru iskorišteno i za redovno uređenje zgrade – održavanje ventilacijskih sustava, stolarske radove, ličenje zidova i stolarije. Neki su prozori i vrata završni premaz dobili doslovno 'pet do 12', miris svježe boje još se, naime, osjeti u nekim hodnicima. Za te je radove iz saborske blagajne izdvojeno oko 300 tisuća kuna.