c S
Dnevne novosti

Hrvatin: Izvješće Saboru bit će podnijeto na vrijeme

18.09.2014 07:18 ZAGREB, 17. rujna 2014.(Hina), Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin izjavio je da će svoje izvješće o stanju sudbene vlasti u protekloj godini podnijeti Hrvatskom saboru na vrijeme i u skladu sa Zakonom o sudovima.
"Izvješće predsjednika Vrhovnog suda bit će dostavljeno Hrvatskom saboru na vrijeme i u skladu sa Zakonom o sudovima", rekao je Hrvatin Hini, nakon što je ministar pravosuđa Orsat Miljenić ranije rekao da ne zna zašto Hrvatin do sada nije podnio ni jedno izvješće, na što je zakonom obvezan prije više od godine dana.

Miljenić je to kazao odgovarajući na zastupničko pitanje Vesne Fabijančić Križanić (SDP), koja je podsjetila da je Zakonom o sudovima lani propisana obveza podnošenja godišnjeg izvješća Vrhovnog suda.

Obveza predsjednika Vrhovnog suda da podnosi Saboru izvještaj uvedena je novim Zakonom o sudovima koji je stupio na snagu u ožujku 2013. godine. On je prema tom zakonu dužan jednom godišnje Hrvatskom saboru podnijeti izvješće o stanju sudbene vlasti u protekloj godini.

Iz toga se može zaključiti da Hrvatin ima vremena još do kraja ove godine podnijeti Saboru izvješće za 2013. No, očekuje se da će izvještaj Saboru dostaviti do kraja rujna.

U izvješću predsjednik Vrhovnog suda može upozoriti na stanje i djelovanje sudbene vlasti, organizacijske probleme u sudovima i nedostatke u zakonodavstvu te dati prijedloge za unaprjeđenje rada sudova.