c S
Dnevne novosti

Summit EU-a o zapošljavanju 8. listopada u Milanu

19.09.2014 07:10 RIM, 18. rujna 2014.(Hina/AFP), Susret na vrhu predsjednika država i vlada Europske unije o zapošljavanju, za koji je u srijedu bilo javljeno da se odgađa, održat će se 8. listopada u Milanu, priopćila je u četvrtak talijanska vlada.
"Konferencija Europske unije na razini predsjednika država i vlada na temu rada o kojoj je odlučeno na kraju izvanrednog europskog summita 30. kolovoza, održat će se 8. listopada u Milanu", navodi se u kratkom priopćenju palače Chigi, iz sjedišta talijanske vlade. No u srijedu je u Parizu i u Rimu objavljeno da se summit "odgađa na neodređeno vrijeme".

Odluku o europskom susretu na vrhu donijeli su talijanski premijer Matteo Renzi i francuski predsjednik Francois Hollande. Trebao bi biti posvećen "zapošljavanju, napose mladih" i biti "nastavak" summita o zapošljavanju održanih nedavno u Berlinu i u Parizu. Glasnogovornik francuske vlade Stephane Le Foll je odgađanje najavljeno u srijedu obrazložio "brojnim obvezama" talijanskog predsjedanja EU-om.

Izvor blizak talijanskoj vladi rekao je da je "listopad posebno bogat događanjima, kako za talijansku vladu, tako i za ustanove EU-a". Bit će to prvi u nizu susreta planiranih ujesen i posvećenih rastu i zapošljavanju u Europi, što je jedna od glavnih zadaća nove Europske komisije. Novi predsjednik Komisije, Jean-Claude Juncker, želi radi suzbijanja nezaposlenosti izraditi investicijski plan vrijedan 300 milijarda eura za iduće tri godine.