c S
Dnevne novosti

Povratkom u Sabor Marine Lovrić Merzel, Milanovićeva vlada postaje manjinska

19.09.2014 07:16 ZAGREB, 18. rujna 2014.(Hina), Kad Sabor i formalno potvrdi aktiviranje zastupničkog mandata bivše sisačke županice Marine Lovrić Merzel i prestanak mandata njezina zamjenika u saborskim klupama Zorana Vasića, vlada Zorana Milanovića postat će manjinska, budući da stranke koje čine Vladu u Saboru više neće imati kvalificiranu većinu, no vladajući poručuju kako zbog toga nisu zabrinuti, jer još uvijek imaju stabilnu većinu.

"Vladajuća koalicija ima većinu, u ovom trenutku imamo 83 glasa. Za sada nas to još ne zabrinjava", rekla je novinarima SDP-ova potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec. Stranke koje sudjeluju u Vladi - SDP, HNS, IDS i HSU, u početku mandata zajedno su imale 81 zastupnika, no SDP je kasnije napustila Mirela Holy, iz stranke su isključeni Slavko Linić i Marina Lovrić Merzel, Damir Kajin napustio je IDS, a Natalija Martinčević i Petar Baranović HNS. Broj zastupnika Kukuriku koalicije tako je spao na 75, što je jedan manje od natpolovične većine svih zastupnika, čime Milanovićeva postaje manjinska.

U HDZ-u kažu kako će idući dani pokazati koliko je stabilna potpora Kukuriku vladi u Saboru. "Postoji li i dalje vladajuća većina u Saboru pokazat će idući dani i tjedni, ali veći je problem nedostatak ikakvog sadržaja koji bi pomogao Hrvatskoj. Ovo je samo još jedan dodatni element nestabilnosti, a to potpuno potvrđuje ono što je HDZ zatražio još prošle godine, a to je da idemo u prijevremene izbore", rekao je HDZ-ov Goran Jandroković. Na pitanje hoće li HDZ opstruirati rad Sabora i pokušati rušiti Vladu, odgovorio je: "Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati". "U ovom trenutku je prerano za takvu ocjenu, jer mi se čini da ipak i dio zastupnika koji nisu stalno uz vladajuću većinu daju njoj potporu. Naravno, i oni kalkuliraju jer se vjerojatno plaše idućih parlamentarnih izbora i gubitka svojih pozicija u Saboru", uvjeren je Jandroković.

Vladu i dalje podržava osam zastupnika nacionalnih manjina, zbog čega vladajući i računaju da imaju stabilnu potporu 83 zastupnika. Milanovićevu vladu načelno podupire i nezavisni Damir Kajin, koji poručuje kako je "prije svega svoj" ali i kako iznimno cijeni premijera. Na pitanje bi li podržao Milanovića kad bi njegova većina došla u pitanje, odgovara kako bi dizao ruku za zakone za koje drži da mogu pomoći prilikama i građanima u Hrvatskoj. "Na moj glas mogu računati ali ne u svakoj situaciji", poručio je Kajin.

Zastupnik bošnjačke manjine Nedžad Hodžić danas je osnovao klub sa Slavkom Linićem i bivšim laburistom Brankom Vukšićem, no i dalje podržava Milanovićevu vladu. "Ova većina ima određene manjkavosti, ali problemi koje su zatekli kad su došli su puno veći nego što javnost može znati. Mogu bolje i moraju bolje, ali moja podrška u ovoj vladi bit će i dalje u stvarima s kojima se slažem. Mi nemamo nikakav formalni potpisani sporazum, ja ih uglavom podržavam i to nema veze s mojim članstvom u novom klubu", rekao je Hodžić. Slavko Linić tumači pak, da se vladajuća većina osipa jer nakon gotovo tri godine vlasti nije pokazala rezultate ni ostvarila svoje programe.