c S
Dnevne novosti

Pusić: Vlada ne može utjecati odluči li MOL o gašenju rafinerije Sisak

22.09.2014 07:04 ZAGREB, 19. rujna 2014.(Hina), U slučaju sisačke rafinerije hrvatska Vlada je preglasana i ne može utjecati na eventualnu odluku MOL-a o gašenju rafinerije, izjavila je  prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

"U ovom trenutku, kao rezultat nekadašnjih pregovora i ugovora koji je na sudu u procesu bivšem predsjedniku HDZ-a i vlade Ivi Sanaderu proglašen koruptivnim, Hrvatska nema mogućnost utjecaja. Vlada je u ovom slučaju preglasana. Što se rafinerije Sisak tiče, to je nešto što može donijeti mađarska strana", kazala je Pusić u HTV-ovoj emisiji "Javna stvar".

Napomenula je kako je Hrvatska, upravo zbog na taj način uređenih upravljačkih prava u Ini, i pokrenula arbitražni postupak. Istaknula je kako Vlada, s obzirom na arbitražu te postupak koji je protiv Hrvatske pokrenuo MOL na sudu u Washingtonu potražujući milijarde kuna vezano za Inin plinski biznis, zna što radi i branit će hrvatski interes do kraja. "Iako, naravno, to za nas nije dobra situacija i pokazuje u kojoj mjeri je korupcija dugoročno pogubna i štetna. Za nas je to jako teška situacija i zbog toga što su nam dobri odnosi s Mađarskom važni i potrebni iz niza drugih stvari koje kao susjedi moramo raditi zajedno, uključujući i u području energetike. Ali, zbog ovog kamena spoticanja, o kojem su konačnu riječ pravomoćno rekli i hrvatski sudovi, imamo poteškoće i u tim stvarima", poručila je Pusić.

Upitana je li hrvatsko stajalište u Washigtonu da ne priznaje obveze u plinskom biznisu jer je ugovor utemeljen na korupciji, odgovorila je kako je stajalište puno kompleksnije, ali da je "to ugrubo spor između dvije strane". Odbacila je nagađanja kako je Uprava HEP-a smijenjena jer nije htjela investirati u gradnju plinske elektrane u Osijeku. "Uprava je smijenjena jer nije radila svoj posao koji se odnosi na investiranje, na nove projekte", ustvrdila je Pusić. Dodala je kako gradnja elektrane nikada nije bila uvjet, ali jest investiranje. "Nitko neće sjediti u ovim uvjetima na novcima umjesto da radi posao", poručila je. Istaknula je važnost projekta Plomin C i sve što na tom poslu privlačenja investitora čini ministar gospodarstva, HNS-ovac Ivan Vrdoljak. "Uprava HEP-a je svakako faktor u tome i treba u tome biti suradnik. Umjesto da se bavi raznoraznim igrama unutar firme, treba se baviti ozbiljnim poslom. To je zahtjev koji pred Upravu HEP-a postavlja Vlada", poručila je Pusić.

Kao predsjednica HNS-a je za presudu stranačkom tajniku Srećku Ferenčaku, koji je na ponovljenom suđenju u aferi "Nanbudo" nepravomoćno osuđen za nezakonitu preprodaju zemljišta, rekla kako očekuje da će Vrhovni sud, kao i dva puta do sada, vratiti slučaj na ponovno suđenje. "To je presuda koja apsolutno ništa ne mijenja na situaciji koja je bila do sada. On (Ferenčak) je već jednom na ovoj razini osuđen. Očekujem da će cijeli postupak biti vraćen na početak i ponoviti se i po treći put", rekla je Pusić. Upitana jesu li ona i HNS za 'outcourcing' ili 'spin off' u javnom sektoru, Pusić je odgovorila kako je 'outsourcing' odbačen, a da 'spin off' u ovom trenutku nema 'cost benefit' analizu te znači "više nereda nego koristi". "Ide se u rješenje gdje će se generalno zapošljavati manje ljudi za one koji idu u mirovinu u toj vrsti službe", kazala je.