c S
Dnevne novosti

Rusija traži od Bruxellesa dopune sporazuma o pridruživanju

22.09.2014 07:02 BRUXELLES, 19. rujna 2014.(Hina/AFP), Rusija je zatražila da se EU obveže dopuniti sporazum o pridruživanju s Ukrajinom u sklopu razgovora kojima je cilj smiriti strahovanja Moskve u pogledu pokretanja sporazuma o slobodnoj trgovini koji on uključuje, prema pismu do kojega je došla agencija France Presse.
U tom pismu s datumom od ponedjeljka upućenog europskom povjereniku za trgovinu Karelu De Guchtu, ruski ministar gospodarstva Aleksej Uljukajev traži da se odredi jasan mandat na trilateralnim razgovorima predviđenim o trgovinskim odnosima EU-Kijev, tj. priprema prijedloga za amandmane sporazumu o pridruživanju Ukrajine s EU. Jedan europski dužnosnik je potvrdio postojanje tog pisma i naveo da Europska komisija priprema odgovor. Traženi amandmani moraju omogućiti pravno obvezujuće formule kako bi se umirila ruska strana, dodaje ministar u poruci.

Sporazum o udruživanju su u utorak ratificirali ukrajinski i europski parlamenti. Prije te etape, koju će slijediti ratificiranje svake zemlje članice EU, Bruxelles je najavio odgodu do početka 2016. pokretanja sporazuma o slobodnoj trgovini. Tu odluku je objavio De Gucht nakon sastanka u Bruxellesu s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Pavlom Klimkinom i Uljukajevim. U zajedničkom priopćenju trojica sugovornika su navela da "strane nastavljaju konzultacije kako bi odgovorile na pitanja koja postavlja Rusija". Odgodu Komisija opravdava potrebom nedodavanja ulja na vatru dok se priprema veći mirovni i sigurnosni proces, a Ukrajina drži da se radi o uzmaku pred Moskvom.

Rusija smatra da Ukrajina ne može istovremeno profitirati od privilegiranih trgovinskih veza i s njom i s EU-om. Njemačka kancelarka Angela Merkel se založila za uvažavanje ruskih zabrinutosti. Komisija je pristala o njima razgovarati, ali je isključila bilo kakvo pregovaranje s Rusijom o samom sadržaju sporazuma s Ukrajinom i ograničila debate na načine pokretanja. Tekst je dovršen i ratificiran i jedino ga se može promijeniti da EU i Ukrajina ponovno pokrenu pregovore, naglasio je taj europski dužnosnik.