c S
Dnevne novosti

Norveška pomaže Hrvatskoj u jačanju tripartitnog socijalnog dijaloga

23.09.2014 07:16 ZAGREB, 22. rujna 2014.(Hina), Kad već ne mogu sami, o jačanju tripartitnog socijalnog dijaloga hrvatsku Vladu, sindikate i poslodavce o svom će trošku podučavati norveški stručnjaci, koji u tome imaju osamdesetgodišnje iskustvo, rečeno je nakon konferencije na kojoj su uz norveškog veleposlanika Henrika Ofstada i predstavnike sindikata i poslodavaca sudjelovali potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i ministar finacija Boris Lalovac.
Sudionici sastanka suglasili su se u izjavama novinarima da Hrvatska više nema vremena za sukobe socijalnih partnera, već se nakon utvrđenih ciljeva trebaju tražiti zajednička rješenja, a svi partneri biti od početka uključeni u sve faze izrade i donošenja programa i odluka. "Iskustava norveških kolega poslužit će da tripartitni odnosi budu kvalitetniji, jer je to najbolji način u borbi protiv krize", rekao je ministar Mrsić. Najavio je da će ubrzo svi partneri sjesti za stol i pokušati dogovoriti zajedničko stajalište kuda Hrvatska treba ići i kako se razvijati.

Dijalog je bitan za ključne reformske poteze i važno je imati konsenzus sva tri partnera, poručio je Mrsić. Projekt smo odabrali jer smo svjesni da u posljednjih 15-20 godina, a posebno od 1996. kada je uveden institut tripartitnog dijaloga, idemo "dva koraka naprijed - jedan nazad", a proteklih nekoliko godina otišli smo možda i dva koraka unazad, rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel. U europskim zemljama koje bilježe gospodarski rast socijalno partnerstvo je na visokoj razini i upravo na takvim primjerima želimo da i u Hrvatskoj socijalni dijalog pridonese razvitku i izlasku iz krize, dodao je Novosel.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić ocijenio je da Hrvatskoj u svakom segmentu nedostaje pravi dijalog, a u krizi nema alternative socijalnom dijalogu. Poslodavcima je drago da se napokon krećemo u pravcu zajedničke vizije kakvu Hrvatsku želimo razvijati i da se o tome dogovaraju Vlada, sindikati i poslodavci, poručio je Majetić. Veleposlanik Ofstad ocijenio je atmosferu na današnjoj konferenciji vrlo pozitivnom, istaknuvši kako mnogi smatraju da je upravo dijalog među socijalnim partnerima zaslužan za razvoj Norveške.

U hrvatsko-norveški projekt uključeni su Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Hrvatska udruga poslodavaca, te Norveška konfederacija sindikata i Konfederacija norveških poduzeća. Projekt je rezultat provedbe Memoranduma o razumijevanju između Hrvatske i Norveške o provedbi financijskog mehanizma za razdoblje 2009.-2014. u okviru programskog područja "Humani rad i tripartitni dijalog".