c S
Dnevne novosti

Josipović: Hrvatska neće slati vojsku protiv IS-a

23.09.2014 07:14 NEW YORK, 23. rujna 2014.(Hina) Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je u ponedjeljak da Hrvatska neće slati vojsku u borbu protiv Islamske države i da je dio međunarodne koalicije u borbi protiv te terorističke skupine u političkom smislu.
"Hrvatskoj javnosti treba jasno reći – mi niti imamo vojsku ondje, niti je namjeravamo slati, niti smo angažirani ni na koji drugi način, mi smo u političkom smislu dio te koalicije", rekao je Josipović. State Department je objavio da je Hrvatska jedna od pedesetak članica međunarodne koalicije koja će se pod vodstvom Amerikanaca suprotstaviti brutalnim džihadistima koji kontroliraju velike dijelove sjevernog Iraka i Sirije.

"To hrvatskoj javnosti nije, niti bi smjela biti nepoznanica", odgovorio je Josipović na novinarsko pitanje zašto je hrvatska javnost saznala da je Hrvatska uključena u koaliciju protiv Islamske države od State Departmenta, a ne od hrvatskih dužnosnika, "jer se o tome govorilo na NATO-ovu summitu prije dva tjedna u Walesu". Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je da se Hrvatska uključila u koaliciju kao članica EU-a i NATO-a te je, kao i oni, spremna boriti se protiv međunarodnog terorizma.

U smislu konkretne promoći još nismo sudjelovali, ali hoćemo", rekla je Pusić, dodavši kako je Islamska država nešto što apsolutno ugrožava mir ne samo u Europi nego i globalno. Hrvatska podupire način suradnje sa zemljama koje se bore protiv Islamske države, konkretno s vlastima u Iraku i u Kurdistanu, dodala je Pusić.

Predsjednik Ivo Josipović i ministrica Pusić ovaj će tjedan u New Yorku sudjelovati na velikom summitu posvećenom klimatskim promjenama i na početku rasprave u Općoj skupštini UN-a.(Hina) xabl/xdj yvrad