c S
Dnevne novosti

Potpisan ugovor o zajmu Svjetske banke za modernizaciju socijalne skrbi

26.09.2014 07:08 ZAGREB, 25. rujna 2014.(Hina), Ministar financija Boris Lalovac i voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku Carlos Pinerua potpisali su ugovor između Hrvatske i Svjetske banke o zajmu za provedbu projekta modernizacije sustava socijalne zaštite u iznosu od 70 milijuna eura.

Potpisivanju je nazočila i potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, koja je istaknula da je preduvjet za zajam bio nastavak reformskih mjera i konsolidacija sustava socijalne zaštite. "Uvjet za zajam bilo je uvođenje informatizacijskog sustava socijalne skrbi što je omogućilo uvođenje reda u četiri kategorije socijalnih naknada koje su sada spojene u jednu.

Zajam ćemo iskoristiti za dva nova projekta - uspostavu jedinstvenog tijela vještačenja invaliditeta i uvođenje jedinstvenog novčanog centra kako bi građani na jednom mjestu mogli ostvarivati svoja prava", kazala je Opačić. Dodala je kako će jedinstveno tijelo vještačenja imati jedinstvene standarde, ocijenivši izuzetno važnim jednakost kriterija i uvjeta za određivanje invalidnosti u cijeloj Hrvatskoj.

Voditelj Ureda Svjetske banke Carlos Pinerua istaknuo je kako je u vremenu gospodarske krize, kada novca nema za sve, svako rasterećenje državnog proračuna dobrodošlo, pa će tako i ovaj zajam namijenjen unaprjeđenju socijalne skrbi pridonijeti zaštiti najugroženijih građana. Zajam od 70 milijuna eura, uvećan za fiksnu kamatnu maržu, podignut je na 20 godina uz poček od četiri godine. Uvjet za isplatu novca je provedba projekta.