c S
Dnevne novosti

SDP predložio izmjene Zakona o izboru predsjednika države, HDZ prosvjeduje

29.09.2014 07:20 ZAGREB, 26. rujna 2014.(Hina), Hrvatski sabor dopunio je svoj dnevni red i u njega uvrstio izmjene Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske što ih je neočekivano predložio Klub zastupnika SDP-a.

Tim bi se izmjenama, među inim, ujednačio način glasovanja dijaspore na predsjedničkim sa glasovanjem na parlamentarnim izborima, što znači da bi hrvatski državljani izvan Republike Hrvatske mogli glasovati samo u diplomatsko- konzularnim predstavništvima.

Klub HDZ-a bio je protiv toga da se ta točka, po hitnom postupku, nađe u dnevnom redu tekuće sjednice, te je tražio da je se povuče. Predložena dopuna veliko je iznenađenje, pa i za stranku koja ju je predložila, ustvrdio je HDZ-ov Davorin Mlakar. Za tri su mjeseca predsjednički izbori, sramotno je da danas nekome pada na pamet nuditi izmjene izbornog zakonodavstva, rekao je Mlakar koji takav postupak pripisuje "nervozi koja vlada na Pantovčaku".

Sabor je u dnevni red uvrstio još 10-ak točaka, među kojima su i prijedlozi izmjena Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, Zakona o DIP-u te Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe što su ih predložili zastupnici Jadranka Kosor, Gvozden Flego i Josip Kregar.