c S
Dnevne novosti

Lalovac: Hrvatska vlada želi i štedjeti i ulagati u nove tehnologije

01.10.2014 07:16 ZAGREB, 30. rujna 2014.(Hina), Hrvatska vlada želi i štedjeti i ulagati u nove tehnologije, rekao je ministar financija Boris Lalovac u utorak u zagrebačkome sjedištu američke informatičke tvrtke Cisco.

"Želimo pokazati da možemo uštedjeti, ali i da treba investirati u nove tehnologije. To je dvosmjeran proces", rekao je Lalovac nakon video-konferencije na kojoj je u San Joseu sudjelovao hrvatski premijer Zoran Milanović i čelnici Cisca. Predstavnici Cisca pokazali su hrvatskom izaslanstvu što je tzv 'immersive tele-presence': polovina ovalnoga stola stvarna je i za njim sjede sudionici razgovora, a druga je polovina 'virtualna' i na ekranima se vide udaljeni sudionici razgovora.

Po Lalovčevim riječima, nužno je koristiti se novim tehnologijama. Moguće je, kaže, da to u javnoj upravi bude i učinkovito i da smanji troškove. "Trebamo koristiti nove tehnologije da budemo brži i produktivniji. To može biti 'win-win' situacija, i s troškovne strane i sa strane povećavanja efikasnosti javne uprave. Nije toliko važno koliko smo troškova srezali, nego koliko smo brzo izdali neku dozvolu, koliko smo brzo reagirali na neku situaciju, a tu nam tehnologija pomaže".

Uz Milanovića su u San Joseu bili i ministar zdravstva Siniša Varga i ministar obrazovanja Vedran Mornar. Lalovac očekuje da njih dvojica donesu iskustva o mogućnostima korištenja takve tehnologije u medicini i školstvu, a drži kako bi se to moglo upotrijebiti i u javnoj upravi. "Interesantno je i za javnu upotrebu.

Želimo novim tehnologijama postati efikasnija javna uprava. Kako mi ovo možemo koristiti u medicini i školstvu, gdje su nam najveći troškovi? Ondje su dvojica ministara, nadam se da će donijeti pozitivna iskustva, a onda je na nama da to implementiramo", rekao je.