c S
Dnevne novosti

Barroso upozorio Putina zbog kršenja dogovora o Ukrajini

02.10.2014 07:08 BRUXELLES, 1. listopada 2014.(Hina), Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izrazio je u srijedu u pismu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu zabrinutost zbog ruskog uvođenja trgovačkih barijera između Rusije i Ukrajine, što je protivno dogovoru na temelju kojeg je Europska unija pristala na odgodu primjene sporazuma o pridruživanju s Ukrajinom.

EU, Rusija i Ukrajina suglasile su se 12. rujna da odgode primjenu sporazuma o slobodnoj trgovini EU-Ukrajina do 31. prosinca 2015. s time da će Ukrajina nastaviti imati privilegiran pristup tržištu EU-a do toga datuma i istodobno zadržati postojeći trgovački režim s Rusijom. Prvotno je bilo predviđeno da se sporazum o slobodnoj trgovini kao dio sporazuma o pridruživanju počne primjenjivati 1. studenoga.

Međutim, Rusija je zaprijetila uvesti carinu na uvoz ukrajinske robe ukoliko Kijev nastavi s planiranim trgovinskim sporazumom od 1. studenoga. "Ozbiljno smo zabrinuti nakon što je ruska vlada nedavno usvojila ukaz u kojem se predlažu nove barijere u trgovini između Rusije i Ukrajine. Smatramo da bi primjena toga ukaza proturječila zajedničkom dogovoru o odluci o privremenoj odgodi trgovačkog dijela sporazuma o pridruživanju", kaže se u Barrosovu pismu Putinu.

Barroso je također odbacio ruske zahtjeve da se promijene neke odredbe sporazuma o pridruživanju između Ukrajine i EU-a. "Želio bih iskoristiti ovu prigodu i naglasiti da je sporazum o pridruživanju bilateralni sporazum te, da u skladu s međunarodnim pravom, bilo kakve promjene u njemu mogu se provesti na zahtjev jedne od strana i uz suglasnost druge, sukladno mehanizmima predviđenim u tekstu", kaže Barroso.

Barroso podsjeća Putina da su dogovori postignuti na sastanku od 12. rujna između EU-a, Rusije i Ukrajine dio sveobuhvatnog mirovnog procesa u Ukrajini, koji predviđa poštovanje teritorijalnog integriteta te zemlje i njezino pravo da sama odluči o svojoj sudbini. Dio toga sporazuma je davanje autonomije pobunjenim proruskim područjima na istoku Ukrajine, što je ukrajinski parlament izglasao zajedno s ratifikacijom sporazuma o pridruživanju s EU-om.