c S
Dnevne novosti

Jakovina: zemljište se neće okrupnjavati na silu

03.10.2014 07:20 ZAGREB, 2. listopada 2014.(Hina), Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina odlučno je u Hrvatskom saboru odbacio bojazni da će se poljoprivredno zemljište okrupnjavati na silu i u korist države.

"Nema represivne komasacije i nije komasacija ta da se radi ovaj zakon da bi država okrupnila svoje površine", odgovorio je ministar na upozorenja pojedinih zastupnika izrečene u raspravi o predloženom Zakonu o komasaciji poljoprivrednog zemljišta.

Komasacija će, naglašava Jakovina, obuhvaćati fizičke i pravne osobe koje žele ući u taj postupak, čiji je cilj da se male i usitnjene poljoprivredne površine sjedine u veće, uredi putna i kanalska mreža te srede vlasnički odnosi. "Imam neugodna sjećanja... u mojoj općini komasacija se htjela provesti pendrekom i nametanjem", rekao je Stjepan Milinković (HDZ).

Ministar kaže da nisu točne tvrdnje da pada izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. "Nije točno da pada izvoz tih proizvoda, a pokrivenost uvoza izvozom kreće se u višegodišnjem prosjeku, između 55 i 60 posto", odgovorio je Jakovina zastupniku HDSSB-a Bori Grubišiću, koji je upozorio na "silan uvoz i pad izvoza", a stanje u poljoprivredi nazvao katastrofalnim.

Grubišića smeta i što se o važnoj temi, kakva je komasacija, raspravlja bez da se zna njena financijska konstrukcija. "Hrvatski Program ruralnog razvoja poslan je ljetos u Bruxelles, a među mjerama je i komasacija, no još nema vijesti jesu li ti novci odobreni", primijetio je Grubišić i zaključio da se radi po načelu "Zec u šumi, a mi šiljimo komasacijski ražanj".

Jakovina je potvrdio da je Program poslan u proceduru Europske komisije i da traju konzultacije. Rok u kojem Komisija treba usvojiti Program je polovica siječnja iduće godine, kad i za ostale države članice, tu se ne kasni, a i komentari koji stižu su pozitivni, uvjerava ministar.