c S
Dnevne novosti

Lalovac bez ušteda strukturnim mjerama neće podržati izlazak HZZO-a iz riznice

06.10.2014 07:10 ZAGREB, 4. listopada 2014.(Hina), Ministar financija Boris Lalovac potvrdio je da se sprema još jedna odgoda najavljenog izlaska HZZO-a iz riznice osim ako se strukturnim mjerama u zdravstvu dodatno ne uštedi oko milijardu kuna, a najavio je da će uštede u rebalansu proračuna tražiti od svih.
U slučaju da HZZO izađe iz riznice, državna blagajna bi mogla "značajno" biti u problemu, rekao je ministar Lalovac za Novu tv. "Dvadeset milijardi izlazi iz riznice, to će svakako utjecati na likvidnost proračuna", kazao je, dodajući kako je bolja još jedna odgoda izdvajanja nego "grlom u jagode". Ono što želimo su uštede u zdravstvu u strukturnim mjerama - sad smo rekli milijardu kuna, vjerojatno se tu može tražiti manje ili više, kazao je.

"Ako je paket mjera, da, HZZO može izaći iz riznice. Ako je to samo tehničko pitanje, izvlačenje novca koji će biti u jednoj poslovnoj banci umjesto u riznici, to nije strukturna reforma i to neću podržati", rekao je. Na pitanje zašto se o tome govori u vrijeme kada je ministar zdravlja Siniša Varga na putu, ministar Lalovac je kazao kako je ta tema otvorena nekoliko mjeseci. "Danas radimo proračun, u proračunu moramo staviti hoće li HZZO biti unutar ili izvan riznice. Nema veze gdje je ministar", rekao je.

Tražit će se uštede kod sviju, kazao je Lalovac upozorivši kako su mjesečno kamate milijardu kuna. "Svi imaju prostora za uštede, svi. Nemamo više pravo trošiti onoliko koliko se čak ne možemo ni zadužiti". Na pitanje jesu li to plaće, rekao je da će o tome odlučiti pojedini ministri. Vezano za sve plaće, ne samo u zdravstvu, školstvu, ministarstvu financija, vojsci, policiji, bez promjena dugoročno svima su plaće upitne, ponovno je upozorio ministar financija. Kritičarima koji smatraju da će biti ugroženo zdravlje ljudi, poručio da zdravlje ostaje prioritet. "Ali netko mora objasniti zašto su troškovi zdravstva u šest godina narasli za šest milijardi kuna. Imate li bolju uslugu za tih šest milijardi? Trošak zdravstva je veći nego 2006. godine", kazao je Lalovac.