c S
Dnevne novosti

Pusić: proboj rashodne strane proračuna samo zbog poplava

06.10.2014 07:07 ZAGREB, 3. listopada 2014.(Hina), Proračunski rashodi mogu biti probijeni samo radi sanacije šteta od poplave, rekla je u petak prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

"Rashodi se mogu prekoračiti samo u dijelu koji se odnosi na obnovu u popravke nakon poplava, a svi ostali moraju biti u okviru planiranih", rekla je Pusić novinarima nakon susreta sa zamjenikom ekvadorskog ministra vanjskih poslova u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, zamoljena za pojašnjenje kako će izgledati rebalans proračuna.

Ministarstvo financija, po njezinim riječima, obavit će konzultacije po ministarstvima, naročito s onima koja su veliki proračunski korisnici kao što su ministarstva zdravlja, obrazovanja i unutrašnjih poslova. "Tu čak postoji ideja da Ministarstvo financija imenuje neku vrstu kontakt osoba koje bi kontinuirano radile s velikim korisnicima proračuna, tako da se on drži pod kontrolom", kaže Pusić. Upitana hoće li se paziti da se ne dira razvojni dio proračuna, koji služi gospodarskom rastu i uključuje subvencije i razvojne projekte ili će se i tu "rezati", odgovorila je da glavni dio rasta treba doći od poboljšanja investicijske klime.

Na pitanje je li točno da su sigurna samo sredstva za mirovine, odgovorila je da su sigurne i plaće. Okvir rebalansa proračuna će biti konačno utvrđen, te proći Vladinu i saborsku proceduru u drugoj polovini listopada, najavljeno je jučer nakon sastanka ministara u Vladi u vezi rebalansa.