c S
Dnevne novosti

Sindikat Preporod: izmjene Zakona o obrazovanju su površinske

06.10.2014 07:09 ZAGREB, 3. listopada 2014.(Hina), U Sindikatu zaposlenika u hrvatskom školstvu - Preporod drže da najavljene izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi neće donijeti željeni učinak jer su površinske, a potrebna su ozbiljna i cjelovita rješenja.

Učiteljima i nastavnicima neće biti olakšan rad niti će imati primjerenije uvjete rada u pogledu učeničkog neispunjavanja obveza i nasilničkog ponašanja, rekao je predsjednik sindikata Željko Stipić na konferenciji za novinare održanoj uoči Dana učitelja, 5. listopada. Upozorio je da će uvođenje novih oblika neplaćenog rada, poput dopunske nastave dodatno produbiti učiteljsko nezadovoljstvo, te ustvrdio da problema u osnovnim i srednjim školama ima više no ikada ranije. Zbog toga je velik broj učitelja i nastavnika zahvatilo malodušje, pa je odaziv za javnu raspravu o tom zakonskom prijedlogu bio gotovo nikakav.

Predsjednica Glavnog vijeća sindikata Preporod Gordana Kovač podsjetila je kako se radi o sedmoj intervenciji u temeljni školski propis u sedam godina njegova postojanja. U Preporodu su zadovoljni izmjenama zakona u dijelu koji se odnosi na kažnjavanje s obzirom na porast učeničkog nasilničkog ponašanja i neispunjavanja obveza, jer drže da su pedagoške mjere jedini instrument kojim se to može spriječiti. Nastavnici i učitelji najviše nerazumijevanja pokazuju za vraćanje produžne nastave i ukidanje ljetnog popravnog roka, jer smatraju da je produžna nastava opravdana jedino za učenike koji su opravdano izostajali ili su imali ozbiljne poteškoće u svladavanju gradiva, kaže Stipić. Bez dopunskog nagrađivanja takvog oblika rada s učenicima, vjerojatno će izostati pozitivni učinci takvog rješenja, smatra Stipić.

Također je upozorio kako je apsurdno da se školama može upravljati s nižom stručnom spremom od nastavnika i učitelja koji u njima rade. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar pobjegao je od rješavanja tog problema dajući mogućnost ravnopravnog natjecanja tih ravnatelja s učitelja i nastavnicima visoke stručne spreme. Tako će biološke zakonitosti riješiti problem koji se pokazao preteškim za sve dosadašnje ministre, ocijenio je Stipić.