c S
Dnevne novosti

Od prosinca neoporezivi dio mirovina 3800 kuna

07.10.2014 07:22 ZAGREB, 6. listopada 2014.(Hina), Ministarstvo financija u prijedlog izmjena Zakona o porezu na dohodak uvrstilo je i povećanje neoporezivog dijela mirovine sa sadašnjih 3400 na 3800 kuna, što su pozdravili iz Sindikata umirovljenika Hrvatske, ističući da je time prihvaćena njihova inicijativa za povećanjem osobnog odbitka za umirovljenike.

Izmjene poreza na dohodak trebale bi stupiti na snagu u prosincu, a uz povećanje neoporezivog dijela dohotka s 2200 na 2600 kuna, predloženo je i da se za isti iznos od 400 kuna poveća i neoporezivi dio mirovina. Iz Sindikata umirovljenika Hrvatske pozdravljaju potez ministra financija Borisa Lalovca koji je uzeo u obzir njihovu inicijativu iz srpnja ove godine u kojoj su tražili povećanje neoporezivog dijela mirovine na 3800 kuna.

Na temelju predloženih zakonskih izmjena oko 80 tisuća umirovljenika bit će oslobođeno plaćanja poreza na dohodak. Isto tako, procjenjuje se da će 145.000 umirovljenika dobiti veće mirovine, a u Sindikatu očekuju da će povećanje mirovina ojačati kupovnu moć umirovljenika koji pripadaju tzv. srednjem sloju i zaustaviti kontinuirani pad potrošnje.

Iz Sindikata su proteklog mjeseca uputili žestoke kritike premijeru Zoranu Milanoviću što nije ni spomenuo umirovljenike kada je početkom rujna najavio da će, zajedno s rebalansom proračuna, biti usvojene izmjene Zakona o porezu na dohodak, koje bi trebale rezultirati povećanjem plaća.