c S
Dnevne novosti

SAD: Vrhovni sud odbio intervenirati oko homoseksualnih brakova

07.10.2014 07:06 WASHINGTON, 6. listopada 2014.(Hina/Reuters), Američki vrhovni sud u ponedjeljak je odbio uključiti se u krajnje osjetljivo pitanje homoseksualnog braka, a taj iznenađujući potez omogućit će homoseksualnim pripadnicima oba spola stupanje u brak u pet saveznih država u kojima su istospolni brakovi dosad bili zabranjeni.

Odbacivši prizive u slučajevima iz Virginije, Oklahome, Utaha, Wisconsina i Indiane, Vrhovni sud zapravo je ostavio na snazi odluke nižestupanjskih sudova kojima su poništene zabrane gay brakova u tim državama.

Ta će odluka, međutim, utjecati i na druge države u kojima su prizivni sudovi poništili zabranu, poput Sjeverne i Južne Karoline, Zapadne Virginije, Wyominga, Kanzasa i Kolorada, što znači da će se broj američkih saveznih država u kojima se mogu sklapati istospolni brakovi vjerojatno naglo povećati s 19 na 30.

Odluka Vrhovnog suda da se ne očituje o tim slučajevima nije se očekivala jer je većina pravnih stručnjaka smatrala da će taj sud željeti iznijeti ocjenu o ključnom pitanju da li ustavna odredba o jednakosti svih pred zakonom znači da su zabrane homoseksualnih brakova bile protuzakonite.