c S
Dnevne novosti

Sabor o Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije

09.10.2014 07:24 ZAGREB, 8. listopada 2014.(Hina), Hrvatski sabor će zasjedanje nastaviti raspravom o Prijedlogu strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Osnovno načelo Strategije, koju je predložila Vlada, jest autonomija svih institucija u području obrazovanja i znanosti, kao i autonomija svih djelatnika. Autonomija pretpostavlja preuzimanje odgovornosti za uspješan ishod obrazovnog procesa, što se provjerava sustavom samovrednovanja i vanjskog vrednovanja.

Ustanovama i zaposlenicima, uspješnost mora donositi dodatne poticaje, a neuspješnost pomoć, odnosno sankcije. Misija hrvatskoga obrazovnog sustava je osigurati kvalitetno obrazovanje dostupno svima pod jednakim uvjetima, u skladu sa sposobnostima svakoga korisnika.

Proces provedbe Strategije, što uključuje odgovarajuće zakonodavstvo te konkretne mjere i odluke, mora pratiti potpora svih ministarstava, agencija i ostalih državnih institucija te koordinacija svih strategija koje se dotiču obrazovanja i znanosti.

Provedbu Strategije koordinirat će i pratiti Posebno stručno povjerenstvo pri Uredu predsjednika Vlade Republike Hrvatske.