c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor obilježio Dan neovisnosti

09.10.2014 07:16 ZAGREB, 8. listopada 2014.(Hina), Uz intoniranje državne himne Lijepa naša i minutom šutnje za preminule hrvatske branitelje te govorom svoga predsjednika Josipa Leke, Hrvatski sabor je svečanom sjednicom obilježio Dan neovisnosti, 8. listopada.

Državni je to blagdan kojim se Hrvatska sjeća 8. listopada 1991., kada je Sabor jednoglasno odlučio o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom SFRJ, čime je Hrvatska postala nezavisna i samostalna država.

Hrvatska država je tom odlukom prije 23 godine odrekla legitimitet i legalitet svim tijelima bivše jugoslavenske države te utvrdila kako ne priznaje valjanim ni jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime SFRJ.

Predsjednik Sabora ocijenio je da je Hrvatska u te 23 godine puno učinila i postigla na političkom planu, poručivši kako je očuvanje dostignutih demokratskih standarda kao i njihova daljnja nadogradnja trajan proces. "Tu se ne smijemo umoriti", poručio je Leko na svečanoj saborskoj sjednici.

U sjećanju na jedinstvo i odlučnost Hrvatskog sabora prije 23 godine, Leko je svim građanima Hrvatske zaželio sretan Dan neovisnosti i "još sretniju budućnost u europskoj i demokratskoj, jedinoj našoj Domovini - Hrvatskoj".