c S
Dnevne novosti

Sabor: natječaj za Vijeće za građanski nadzor nad primjenom policijskih ovlasti

16.10.2014 07:06 ZAGREB, 15. listopada 2014.(Hina), Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost javno je pozvao organizacije civilnog društva te znanstvene i stručne organizacije da mu podnesu prijedloge za imenovanje pet članova i pet zamjenika članova Vijeća za građanski nadzor nad primjenom pojedinih policijskih ovlasti.

Članovi i zamjenici članova Vijeća su osobe koje uživaju profesionalni ugled u javnosti te svoju funkciju obavljaju kao počasnu. Imenuje ih se se na četiri godine, s mogućnošću ponovnog imenovanja. Predloženi kandidati i kandidatkinje moraju zadovoljavati uvjete propisane člankom 102.c. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima. Za članove i zamjenike provodi se temeljna sigurnosna provjera, sukladno posebnom zakonu kojim je uređeno područje sigurnosnih provjera.

Za pristup klasificiranim podacima članovi i zamjenici članova Vijeća moraju ispunjavati uvjete utvrđene posebnim zakonom kojim je uređeno područje zaštite tajnosti podataka. Odbor napominje da uz obrazloženi prijedlog kandidata, s naznakom da li se predlaže za člana ili zamjenika člana, te životopisom, adresom i brojem telefona, treba dostaviti i presliku osobne iskaznice, vlastoručno potpisanu izjavu kandidata da nije član političke stranke, potvrdu o nekažnjavanju ne stariju od tri mjeseca.

Prijedlog s potrebnom dokumentacijom dostavlja se na adresu Hrvatski sabor, Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, u roku od 15 dana od dana objave javnog poziva u "Narodnim novinama". Javni poziv je objavljen u Narodnim novinama i na mrežnim stranicama Sabora 15. listopada, a rok za podnošenje prijedloga je 30. listopada 2014. godine.

Odbor za unutarnju politiku na sjednici će razmotriti sve podnesene prijedloge, provjeriti udovoljavaju li propisanim uvjetima te utvrditi i podnijeti Hrvatskom saboru prijedlog za imenovanje članova i zamjenika članova Vijeća.