c S
Dnevne novosti

Vlada: Napredak u provedbi preporuka EK-a još nije dovoljan

17.10.2014 07:10 ZAGREB, 16. listopada 2014.(Hina), Hrvatska je postigla napredak u provedbi Plana provedbe specifičnih preporuka za države članice EU-a u 2014. godini, za razdoblje od 1. kolovoza do 30. rujna, ali napredak nije dovoljan, rekao je na sjednici Vlade potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić.

Vlada je danas prihvatila izvješće o provedbi Plana provedbe specifičnih preporuka za države članice EU-a u ovoj godini, za razdoblje od 1. kolovoza do 30. rujna 2014. godine, a potpredsjednik Grčić kaže da je Hrvatska ostvarila određeni napredak u ispunjavanju preporuka, što prvenstveno znači da se držala rokova iz akcijskog plana. Posebno je istaknuo provedbu aktivnosti u preporuci u području zapošljavanja i tržišta rada, gdje su praktički sve aktivnosti provedene u zadanim rokovima.

Međutim, u dijelu preporuka nije do kraja odrađeno ono što se htjelo i trebalo, rekao je Grčić te pozvao ministre da snažnije prionu poslu."Sve u svemu, generalna ocjena Europske komisije je da je napredak napravljen, ali da još uvijek nije dovoljan", rekao je Grčić. Europska komisija, po njegovim je riječima, već izradila nacrt ocjene hrvatskog ispunjavanja Plana, o čemu će se idući ponedjeljak voditi rasprava na nadležnom odboru u Bruxellesu. Hrvatski predstavnici istoga će dana predstaviti stav Republike Hrvatske na nalaze EK-a, koji će biti utemeljen na izvješću koje je bio pred Vladom.

Plan reformi, koji se tiče sudjelovanja Hrvatske u europskom semestru, Vlada je prihvatila 30. srpnja ove godine. Plan je uslijedio nakon što je Vlada poslala Bruxellesu mjere za suzbijanje prekomjernog deficita, a potom je iz Europske komisije (EK) stiglo osam ključnih preporuka za bržu provedbu reformi. Plan je odgovor na te preporuke, a osam EK-ovih preporuka ujedno je osam ključnih poglavlja plana. To su održive javne financije, održivost mirovinskog sustava i sustava zdravstva, iskorištavanje potencijala tržišta rada i zapošljavanje, učinkovita socijalna zaštita, poboljšanje poslovnog okruženja, "mudrija" uključenost države u gospodarstvo, učinkovitiji režim za rješavanje nelikvidnosti i razduživanje.

Posebno područje je očuvanje stabilnosti bankarskog sustava.Negativno mišljenje na godišnje izvješće HOO-a a pozitivno o HRT-u Vlada je dala negativno mišljenje na programsko i financijsko izvješće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) za prošlu godinu, a ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar ističe kako je glavni razlog nezakonito i protustatutarno financiranje Sportske televizije. Dodaje tome i nejasna i nepotpuna pojašnjenja pojedinih stavki u izvješću kao i iskazivanje negativnog financijskog rezultata poslovanja "unatoč činjenici da su prihodi bili u potpunosti realizirani".

Upozorava i na postojanje dugova HOO-a prema nacionalnim sportskim savezima te na oglušivanje Odbora na preporuke i upozorenja Ministarstva dostavljena u prethodnom, također negativnom mišljenju, na Izvješće HOO-a vezano uz nezakonito financiranje Sportske televizije. Vlada je pak pozitivno mišljenje dala na izvješće o poslovanju HRT-a za prošlu godinu, a ministrica kulture Andrea Zlatar Violić kako ono pokazuje vrlo jasan trend smanjenja rashoda u odnosu na 2012. i 2111. U rashodima se jedino povećala stavka vezana uz novac za jednokratne otpremnine za ljude koji su otišli u mirovinu, navela je ministrica.

Restrukturiranje se provodi u skladu s planom koji je HRT predložio i očekujemo da će, nakon dvije godine financijske konsolidacije, u idućoj godini doći i do pomaka u jačanju investicija u programski sektor, zaključila je Zlatar Violić.Od svibnja do rujna 2015. Festival Francuske u Hrvatskoj Od svibnja do rujna 2015. u Hrvatskoj će biti organiziran Festival Francuske u Hrvatskoj, a Vlada je na današnjoj sjednici i formalno potvrdila njegovo održavanje prihvativši zaključak o potpisivanju Izjave o namjeri koju će potpisati nadležna ministarstva Hrvatske i Francuske.

Rezultat je to strateškog partnerstva dviju zemalja potpisanog u srpnju 2010. godine, a Izjavu o namjeri potpisat će Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Ministarstvo kulture s hrvatske strane te Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodnog razvoja Francuske. Festival Francuske u Hrvatskoj omogućit će hrvatskoj javnosti bolje upoznavanje raznolikosti i bogatstva francuske kulture kroz više manifestacija, a hrvatska i francuska strana odredile su glavne izbornice koje su zadužene za poticanje partnera u Hrvatskoj i Francuskoj za pripremanje programa festivala te praćenje provedbe.

Za hrvatsku stranu izbornica je novinarka i urednica Alemka Lisinski, a za francusku stranu glavna izbornica je Anne Coutard, visoka državna službenica u Ministarstvu kulture i komunikacija.