c S
Dnevne novosti

Sindikati zdravstva traže topli obrok u zamjenu za 4, 8 i 10 posto

21.10.2014 07:10 ZAGREB, 20. listopada 2014.(Hina), Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi u ponedjeljak je, u zamjenu za ukidanje dodataka 4, 8 i 10 posto na godine staža, predložio uvođenje 337 kuna neoporezivog iznosa za topli obrok za sve zaposlenike u zdravstvu.

Prijedlog sindikata vladin pregovarački odbor primio je na znanje, a do petka će napraviti kalkulaciju ima li za to prostora u državnom proračunu, rekao je u ponedjeljak ministar zdravlja Siniša Varga novinarima nakon  kruga pregovora sa sindikatima o izmjenama Kolektivnog ugovora (KU) u kojima vladin pregovarački odbor predlaže ukidanje tih dodataka koje, osim zdravstva, u svom kolektivnom ugovoru više nema ni jedna druga javna i državna služba u Hrvatskoj.

Po izračunu sindikata zdravstva, topli obrok za zaposlene u zdravstvu na godišnjoj razini stajao bi 300 milijuna kuna. Pregovori se odvijaju u dobroj vjeri i pozitivnom ozračju, vjerujemo da ćemo uspjeti naći zajedničko rješenje, rekao je Varga dodavši da u Ministarstvu imaju socijalnu osjetljivost za zapsolenike koji “primaju udar na svoja leđa ukidanjem dodatka za staž”. Predsjednica sindikata zdravstva Spomenka Avberšek pojasnila je da se oduzimanjem dodatka 4, 8 i 10 posto na godine staža dobiva proračunska ušteda od 130 milijuna kuna. Za zaposlenika pred mirovinom s plaćom od 5000 kuna neto, to znači jednu plaću manje u godini dana. Uvođenje 337 kuna za topli obrok moguće je preraspodjelama unutar postojećeg KU bez povećanja rashoda, ističe Avberšek. Pregovori se nastavljaju u petak u 13,30 sati.