c S
Dnevne novosti

Predsjedništvo Sabora o Josipovićevu pismu

21.10.2014 07:10 ZAGREB, 20. listopada 2014.(Hina), Predsjedništvo Hrvatskog sabora u utorak će se sastati u pripremi rasprave o izmjenama izbornih zakona, a klubovima je uz poziv na sjednicu dostavljeno i pismo koje je predsjednik Republike Ivo Josipović prošlog tjedna poslao predsjedniku Sabora Josipu Leki, pozivajući na konsenzus oko uvođenja preferencijalnog glasovanja već na idućim parlamentarnim izborima.
Na dnevnom redu tekuće sjednice Sabora su tri zakonska prijedloga koji predviđaju različite modele preferencijalnog glasovanja - zastupnice Reformista Natalije Martinčević, Hrvatskih laburista, te zastupnika Jadranke Kosor, Josipa Kregara i Gvozdena Flege.

Predsjednik Josipović u pismu, pak, upozorava da postoji opasnost potpunog razilaženja građana i političkog sustava u njegovim bitnim segmentima – u vrijednosnom sustavu, a posljedično i u odnosu građana prema institucijama. Od Leke je zatražio da se maksimalno angažira na postizanju konsenzusa oko uvođenja preferencijalnog glasovanja već na slijedećim parlamentarnim izborima.