c S
Dnevne novosti

Ukrajini produljen privilegirani pristup na tržište EU-a

24.10.2014 07:10 STRASBOURG, 23. listopada 2014.(Hina/AFP), Europski parlament podržao je u četvrtak produljenje odluke o ukidanju carinskih barijera za ukrajinski izvoz na europsko tržište do kraja 2015., čime se želi poduprijeti gospodarsku i političku stabilnost te zemlje.

Sporazum o slobodnoj trgovini između EU-a i Ukrajine, kojemu se Rusija protivi, stupit će na snagu početkom 2016., odlučeno je prošli mjesec. Privremeno ukidanje europskih carinskih barijera, po dosadašnjoj odluci, trebalo je isteći 1. studenoga. Eurozastupnici su stoga glasovali za produljenje te mjere, koja je već imala jako pozitivan učinak.

Izvješće EP-a pokazalo je da je ukrajinski izvoz u prvom dijelu godine porastao za 25 posto, dok Komisija povećanje izvoza procjenjuje na 10 do 20 posto. Ta mjera pokazuje "našu političku volju, ali i moralnu obvezu", rekao je izvjestitelj za to pitanje Gabrielius Landsbergis (EPP) iz Litve. "Ukrajinske tvrtke i proizvođači moći će se pripremiti za punu provedbu zone slobodne trgovine (...) koja će stupiti na snagu početkom 2016.", dodao je.

Mjerom je ukinuto gotovo 95 posto europskih carina na industrijsku robu iz Ukrajine i više od 80 posto carina na izvoz poljoprivrednih proizvoda. Ograničenja su zadržana samo za neke proizvode kao što su žitarice i neke vrste mesa, kako se ne bi ugrozilo europske proizvođače.