c S
Dnevne novosti

Staro vodstvo dobilo novi mandat za zastupanje Hrvata u Srbiji

28.10.2014 07:16 SUBOTICA, 26. listopada 2014.(Hina), Hrvatsku manjinu u Srbiji i u slIjedeće četiri godine zastupat će Slaven Bačić, dosadašnji predsjednik Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV), čiji se sastav birao u nedjelju na izborima za to zastupničko tijelo Hrvata u Srbiji.

On je najavio da će vijeće nastaviti politku snažnog zalaganja za prava za hrvatske manjine, napose u području obrazovanja, kulture i informiranja, ali i njihovom političkom zastupanju pred državnim tijelima Srbije.

Novi saziv HNV-a izabran je na izborničkoj skupštini u Beogradu, u čijemu radu je sudjelovalo 132 izbornika, zastupnika hrvatske zajednice iz Vojvodine i Beograda.Izbornu listu Slavena Bačića podržala su 93 izbornika i ona će imati 21 vijećnika u HNV-u, od ukupno 29 mjesta u tomu tijelu.

Suparnička lista, koju je predvodio Tomislav Stantić, osvojila je preostalih osam mjesta u budućem HNV-u. Stantić je rekao da je "malo razočaran" jer je očekivao nekoliko mandata više, ali da ih to neće spriječiti da konstruktivno sudjeluju u radu HNV-a i cijele zajednice.

Izbore za HNV organizirala je država po posrednom, takozvanom izborničkom sustavu. HNV je predstavničko tijelo hrvatske manjine koje ih zastupa u području obrazovanja, informiranja, kulture i jezika.