c S
Dnevne novosti

Vlada: Prihvaćene izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s EU

31.10.2014 07:22 ZAGREB, 30. listopada 2014.Hina, Vlada je u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s EU, poznatog kao 'lex Perković', vezane za europski nalog za zaštitu, ali i iza uhidbeni nalog, a premijer Zoran Milanović ponovio je svoj stav da se to pitanje treba urediti tako da ista pravila vrijede u svim zemljama Unije, što trenutno, kako je rekao, nije slučaj.

"Važno je samo da ovog puta ne dođemo u bilo kakvu vrstu sraza s Europskom komisijom. To kažem jer je prije godinu dana došlo do jednog nesporazuma i sraza u kojem su si, sada bivši povjerenici Komisije, dopuštali svašta", rekao je Milanović. Naglasio je da se sustav uhidbenih naloga u ovom trenutku ne primjenjuje linearno i jednoznačno na razini EU. "To dovodi do diskriminacije među državama. Bez obzira tko je kome bio kum, savjetnik i tko je koga povukao iz Udbe 1991. godine. A zna se tko je to radio. Mi moramo raditi i radit ćemo na tome da se taj sustav na razini EU primjenjuje jednako. Kako u Hrvatskoj, tako i u Nizozemskoj i Njemačkoj", poručuje Milanović.

U protivnom dolazi do razlike među državama tamo gdje je ne treba biti, naglašava. "U slučaju zastare zna se kako se postupa - ne može biti različito tko god bio predmet spora", ponavlja premijer. Inače takav sustav, ističe Milanović, stvara pravnu nesigurnost. "Čak i među onima kojima je možda, da se tako izrazim, mjesto u zatvoru. I takvi imaju pravo na određenu pravnu sigurnost, da znaju što se u konkretnoj situaciji događa prema svakome. Da naprosto mogu imati tu minimalnu razinu pravne sigurnosti. Bez toga nismo demokratska država", rekao je premijer. Poručio je i da nikada neće prihvatiti "da Njemačka i Austrija trebaju biti više demokratske države od Hrvatske". "Mogu biti razvijenije, još neko vrijeme, ali demokratskije ne", rekao je.

Izmjenama se u zakon uvrštava Direktiva Europskog parlamenta i Vijeća po kojoj do 11. siječnja iduće godine sve države članice EU u Zakon o pravosudnoj suradnji moraju implementirati zaštitne mjere u korist žrtava ili mogućih žrtava kaznenih djela. Te zaštitne mjere obuhvaćaju mjere opreza, odnosno potrebne obaveze koje se izriču tijekom kaznenog postupka ili odsluženja kazne. Za europski nalog za zaštitu nadležan bi bio sudac istrage županijskog suda.

Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt dodala je da su izmijenjene i pojedine odredbe vezane uz one slučajeve u kojima je naše nadležno pravosudno tijelo izdalo europski uhidbeni nalog te je izmjenama uređeno "da se obustavlja postupak izvršenja europskog uhidbenog naloga ako je došlo do zastare ili okolnosti zbog kojih taj nalog više nije potreban". U Ministarstvu pravosuđa pojašnjavaju da to neće imati nikakvog utjecaja na hrvatske građane, nego na građane članica EU za kojima je hrvatsko pravosuđe raspisalo uhidbeni nalog. Ako okrivljenik bude uhićen nakon nastupa zastare uhidbeni nalog neće biti važeći, odnosno pravosudna tijela koja su ga izdala morat će ga povući.