c S
Dnevne novosti

Rok za prijedloge izmjena Zakona o izborima zastupnika

04.11.2014 07:26 ZAGREB, 3. studenog 2014.(Hina), U ponedjeljak istječe rok do kojega saborski zastupnici i klubovi, koji to žele, mogu dostaviti svoje prijedloge izmjena Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor.
Do sada su zaprimljena četiri prijedloga. Poslali su ih Hrvatski laburisti, zastupnica NS Reformista Natalija Martinčević, zastupnici Jadranka Kosor, Josip Kregar i Gvozden Flego, te Klub SDP-a. Radi se o prijedozima koji nude različite modele preferencijalnog glasovanja, a SDP uz to traži i da se izborna lista s manje od 40 posto žena smatra nevažećom.

Kako rok za dostavu prijedloga 'teče' u ponedjeljak cijeli dan, teoretski je moguće da uz postojeće pristignu još neki. Na koji će se način provesti rasprava o pristiglim prijedlozima u utorak će dogovarati saborsko Predsjedništvo. Plan je da se o spomenutoj temi raspravlja na plenarnoj sjednici koja počinje u iduću srijedu, 12. listopada.

"Dogovorili smo da se procedura izmjena izbornog zakonodavstva riješi sukladno preporukama Venecijanske komisije i stajalištima koja mi imamo, godinu dana prije krajnjeg roka za izbore", rekao je predsjednik Sabora Josip Leko nakon zadnje, listopadske sjednice Predsjedništva.

Procjena je da bi do veljače 2015. mogao biti završen posao oko izmjena zakona i uvođenja preferencijalnog glasovanja, a idući parlamentarni izbori provedeni po tim izmjenama. U utorak će se pobliže znati i plan rada nove saborske sjednice, posljednje redovne u ovoj godini.