c S
Dnevne novosti

Sindikat traži stručnu doradu Strategije razvoja javne uprave

05.11.2014 07:20 ZAGREB, 4. studenog 2014.(Hina), Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske zatražio je u ponedjeljak da se prijedlog Strategije razvoja javne uprave do 2020. godine odmah nakon javnog savjetovanja dopuni detaljnom analizom stanja, stručno doradi i dovede do razine ujednačene kvalitete i promišljenosti, kako bi se tom Vladinom projektu barem naknadno priskrbio status dokumenta oko kojeg je postignut nacionalni konsenzus.

Sindikat u priopćenju podsjeća da je s Vladom potpisao sporazum o socijalnom partnerstvu u reformi državne uprave, no unatoč tome Strategija je nastala bez prethodne konzultacije s predstavnicima sindikata javnog sektora. Inicijativa kojom se oko Strategije želi postići naknadni i ubrzani konsenzus ne može nadomjestiti činjenicu da u njezinu izradu nisu bili uključeni predstavnici javnog sektora, parlamentarnih političkih stranaka, civilnog društva, te poslovne i akademske zajednice, čime bi ona stekla legitimitet strateškog projekta od nacionalnog interesa.

To ne jamče ni rasprave na Gospodarsko-socijalnom vijeću i u Hrvatskom saboru, koje bi trebala uslijediti kao kruna prethodno uspostavljenog partnerstva, upozorava sindikat. Pri izradi Strategije trebalo bi definirati "nultu točku", odnosno vremensku razdjelnicu od koje se javni sektor više neće nakon svakih parlamentarnih i lokalnih izbora prilagođavati kadrovskim potrebama novih političkih elita, a službenici i namještenici ponovno zapošljavati i pozicionirati u iznova formiranim službama i tijelima.

U tu svrhu trebalo bi eliminirati utjecaj politike na profesionalnu službeničku strukturu ispod razine dužnosničkih pozicija, ali i osigurati da se ona uspostavi snagom kompetencija, a ne zakona, što znači da bi "nulta točka" mogla započeti tek nakon temeljite provjere kompetencija na svim službeničkim razinama.

U tom smislu Strategija razvoja javne uprave predstavljala bi zajedničko obećanje dionika društva da će se javni sektor izgrađivati kao poluga razvoja hrvatskog društva, a ne otuđena birokratska struktura i "prijelazni pehar" političkih pobjednika, naglašava se u priopćenju.