c S
Dnevne novosti

Ženska mreža: nema moderne demokracije bez rodne ravnopravnosti

06.11.2014 07:20 ZAGREB, 5. studenog 2014.(Hina), Ženska mreža Hrvatske pozdravlja odredbu iz SDP-ova prijedlog izmjena i dopuna Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, koja predviđa da se nevažećom smatra izborna lista na kojoj manje od 40 posto kandidata čine žene, odnosno podzastupljeni spol, ali i prigovaraju jer predloženo rješenje ne uključuje tzv. zip sustav.

"Nema moderne demokracije bez rodne ravnopravnosti", ističu iz Ženske mreže u priopćenju u srijedu. Navode kako je uvođenje kvota rodne ravnopravnosti od 40 posto zastupljenosti kandidatkinja i kandidata određenog spola - koje je uvršteno u SDP-ov prijedlog o kojemu bi Sabor trebao raspravljati na predstojećoj sjednici - sukladno važećem Zakonu o ravnopravnosti spolova.

Pozdravljaju i predloženu odredbu o uvođenju sankcija, odnosno neprihvaćanja izbornih listi koje ne zadovolje taj postotak. No, u Ženskoj mreži izražavaju zabrinutost i razočaranje jer predloženi sustav kvota ne uključuje i tzv. zip sustav, odnosno zastupljenost na listama po redoslijedu: žena- muškarac-žena–muškarac. "Ovakav prijedlog kvota dovodi u pitanje stvarnu namjeru i iskrenost predlagatelja te se stvara dojam da se kvote uvode samo radi zadovoljenja forme, a ne s ciljem stvarne provedbe paritetne demokracije", kažu u priopćenju.

Takve kvote, ističu, ne mogu ispuniti svoju funkciju jer je strankama ostavljena mogućnost da stave žene na dno liste što se, upozoravaju, u praksi često događa, a rezultat je takav da je zastupljenost žena u Saboru daleko ispod 40 posto, "što je sramota budući da žene čine 52 posto populacije". "Predloženi sustav kvota neće polučiti željene rezultate u praksi, odnosno neće se povećati postotak ravnopravnije zastupljenosti žena u Saboru i drugim tijelima političkog odlučivanja", navode u Ženskoj mreži.

SDP i Sabor stoga pozivaju da izmijene prijedlog Zakona i u njega uvrste obvezu ovlaštenih predlagatelja lista da naizmjenično navode osobe muškog i ženskog spola, kako bi se realiziralo načelo ravnopravnosti spolova u tijelima odlučivanja.