c S
Dnevne novosti

Ribić: vlast opstruira pregovore o kolektivnom ugovoru

10.11.2014 07:16 ZAGREB, 7. studenog 2014.(Hina), Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić ustvrdio je u petak da vlast opstruira pregovore o Kolektivnom ugovoru za znanost i visoko obrazovanje iz financijskih razloga, kako bi ostvarila uštede u ispražnjenom državnom proračunu.

Prema Ribićevim riječima, sindikati su iz Vlade dobili informaciju da pregovori zapravo i nisu započeli, unatoč tome što je u protekla tri i pol mjeseca održano deset službenih i dva neslužbena sastanka, jer nije utvrđena reprezentativnost sindikata u skladu s novim Zakonom o reprezentativnosti udruga i poslodavaca, koji je u međuvremenu stupio na snagu. Zakon se mora poštovati i mi možemo dokazati svoju reprezentativnost, iako mislim da za to nema potrebe.

Netko se očito sjetio da treba provjeriti reprezentativnost sindikata nakon što su u međuvremenu pregovori, odnosno razgovori već započeli, a taj bi postupak mogao potrajati do 76 dana, kaže Ribić. Problem je nastao kada je, na zahtjev Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava stiglo mišljenje da treba utvrditi reprezentativnost, koje je potpisao ministar Mirando Mrsić, pozivajući se na stručnjaka za radno pravo Viktora Gotovca.

Ribić smatra da je Gotovac inače pristran i radi na štetu uzajamnog povjerenja socijalnih partnera, pa je stoga zatražio mišljenje urednika časopisa "Radno pravo" i bivšeg zamjenika ministra Krešimira Rožmana iz kojeg proizlazi da vlast ne pregovara u dobroj vjeri. Sindikat znanosti jedini je relevantni zaštitnik interesa zaposlenika u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, tvrdi Ribić dodajući da njegov sindikat broji nešto manje od 9.500 članova.

Postoje još dva sindikata, kaže Ribić, ali nemaju više od stotinjak članova, pa je očito da iza zahtjeva za utvrđivanjem reprezentativnosti stoji želja za kompliciranjem i odugovlačenjem pregovora. Ministar znanosti Vedran Mornar predlaže nastavak rada u obliku redovitih susreta i razgovora, a ne pregovora dok se ne utvrdi reprezentativnost, pa se može dogoditi da pregovori završe i prije no što se reprezentativnost utvrdi, a istodobno se ne želi verificirati zapisnike s dosadašnjih sastanaka, dodao je Ribić.

Ustvrdio je da se time krše načela vladavine prava, što nije slučajno. Uvjeren je kako iza toga stoje financijski motivi, odnosno želja da se uštedi na plaćama i materijalnim pravima zaposlenih u sustavu znanosti i visokog obrazovanja.