c S
Dnevne novosti

Ovaj tjedan u Europskoj uniji

10.11.2014 07:10 BRUXELLES, 9. studenog 2014.(Hina), Ovaj tjedan u Bruxellesu se održava mini-plenarna sjednica Europskog parlamenta, na kojoj će raspravljati o rezoluciji o mirovnom procesu u Sjevernoj Irskoj i o turskom djelovanju u ciparskim teritorijalnim vodama.

Plenarna sjednica počinje u srijedu, a na njezinu samom početku predsjednik Revizijskog suda EU-a Vitor Manuel da Silva Caldeira podnijet će izvješće o radu za 2013. godinu.Zastupnici će raspravljati o dvije rezolucije - Sjevernoj Irskoj i turskom ponašanju u ciparskim vodama. Parlamentarci podupiru mirovni proces u Sjevernoj Irskoj i žele upozoriti na bilo kakve pokušaje da ga se dovede u pitanje.

Čelnici EU-a upozorili su prošli mjesec Tursku da poštuje suverenitet Cipra nakon što je Turska izvela manevre u ciparskim obalnim vodama.Očekuje se da će zastupnici dati zeleno svjetlo za sporazum o pridruživanju s Moldavijom.U srijedu će parlamentarci obilježiti 25. obljetnicu pada Berlinskog zida.

Iako su neki parlamentarci zatražili javno objašnenje o aferi Lux-leaks, u kojoj je otkriveno da je 340 multinacionalnih kompanija izbjegavalo svoje porezne obveze sklapanjem povoljnijih aranžmana s luksemburškim vlastima, zasad nema službenih poziva bilo predsjedniku Komisije Jean-Claudeu Junckeru, bilo nekom od članova njegove Komisije.

U ponedjeljak se sastaju ministri poljoprivrede i ribarstva, a u petak ministri financija EU-a kako bi pripremili stajalište Vijeća za pregovore s Parlamentom o proračunu EU-a za sljedeću godinu.