c S
Dnevne novosti

IDS pokreće inicijativu za izmjenu Zakona o poljoprivrednom zemljištu

11.11.2014 07:22 PULA, 10. studenog 2014.Hina, Glavni tajnik IDS-a Giovanni Sponza u ponedjeljak je u Puli važeći Zakon o poljoprivrednom zemljištu ocijenio lošim jer blokira razvoj jedne od strateških gospodarskih grana, najavivši da će IDS pokrenuti inicijativu za izmjene tog zakona, kako bi se pojednostavila procedura dodjele državnog zemljišta za poljoprivredu.

Sponza je na konferenciji za novinare razdoblje od kraja 2011. do travnja 2013. nazvao izgubljenim što se poljoprivrednog zemljišta tiče, jer su odlukom resornog ministra obustavljeni svi postupci dodijele poljoprivrednog zemljišta, a na štetu poljoprivrednika. "U današnjim izazovnim vremenima naša država ne smije si dozvoliti takvu inertnost, jer prema građanima svi moramo pokazati daleko veću razinu odgovornosti", poručio je IDS-ov saborski zastupnik.

Dodao je kako je prilikom donošenja zakona IDS upozoravao da će Agencija za dodjelu poljoprivrednog zemljišta biti "usko grlo provođenja zakona" i značajno usporiti proceduru dodjele zemljišta. Iznio je podatke po kojima je od stupanja zakona na snagu (3. travnja 2013.) ta državna agencija u Istri dodijelila svega dva i pol hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, što Sponza smatra da je nedopustivo malo.

U prilog tome naveo je primjer Rovinja, gdje je prije stupanja zakona na snagu tamošnjim poljoprivrednicima dodijeljeno više od 330 hektara zemljišta. "U agenciji svega deset osoba radi na dodjeli poljoprivrednog zemljišta za više od 500 općina i gradova, što znači da je jedna osoba zadužena za 50 općina i gradova, a za samo jedan grad treba obraditi nekoliko tisuća čestica", kazao je. "Umjesto da se iskoristi resurse koji su postojali u općinama i gradovima, osnovano je državno tijelo koje nema doticaja sa stvarnom situacijom na terenu", dodao je Sponza.

Nedopustivima smatra i da zakon, kako je rekao, omogućava da netko iz resornog ministarstva "daljinskim upravljačem", bez da ima uvid u stanje na terenu, odlučuje tko će dobiti zemlju. Najavio je kako će IDS izaći s inicijativom izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu kako bi se pojednostavila procedura, odnosno da bi poljoprivrednici lakše dolazili do zemlje, a dodjela zemljišta vratila u nadležnost općinama i gradovima.

"Svi u Istri koji od plodova zemlje žive zajedno s lokalnom i regionalnom politikom stvorili smo jedinstveni brend, afirmirali Istru kao jednu od najpoznatijih regija u širem okruženju, jer je u proteklih 20 godina porasla proizvodnja autohtonih i izvrsnih proizvoda", zaključio je Sponza.