c S
Dnevne novosti

Komadina: Zakon o regionalnom razvoju je dobar za decentraliziranu Hrvatsku

11.11.2014 07:20 ZAGREB, 10. studenog 2014.(Hina), Primorsko-gorski župan i potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina izjavio je u ponedjeljak za RTL televiziju kako je prijedlog Zakona o regionalnom razvoju "dobar za decentraliziranu Hrvatsku, koja to nije, i za razvijeniju Hrvatsku, koja to nije".

Zakon nije uzeo u obzir teškoće života u ruralnom kraju, rekao je Komadina te dodao kako se uredbom o indeksaciji treba izbrisati zaposlenost u Gorskom kotaru i tada će svi oni ući u potpomognuta područja. Ne namjeravamo, istaknuo je, zaustaviti zakon jer je on potreban, pravičan i solidaran, ali ne rješava svu Hrvatsku.

Ocijenio je kako zbog toga stajališta "nema sukoba SDP protiv SDP-a, nego je riječ samo o sukobu argumenata". Ja jesam za ovaj zakon, ali se mora uvažiti posebnost Gorskoga kotara, rekao je Komadina. Primjenom predloženih zakonskih rješenja proračuni goranskih lokalnih samouprava izgubili bi prihode koje je dosad jamčio zakon o brdsko-planinskim područjima.

Goranski načelnici i gradonačelnici upozorili su da je prijedlog novoga zakona zanemario zahtjeve da se pri izračunu indeksa razvijenosti pojedinog kraja uvažavaju iznimno visoki troškovi života koji su u Gorskom kotaru, zbog održavanja infrastrukture, posebno naglašeni zimi, te su najavili peticiju protiv ukidanja povlastica te prosvjed na Markovu trgu u Zagrebu .