c S
Dnevne novosti

Kujundžić: Izbori se moraju održati najmanje 30 dana prije isteka mandata

11.11.2014 07:16 ZAGREB, 10. studenog 2014.(Hina), Predsjednički kandidat Milan Kujundžić poručio je u otvorenom pismu predsjednicima države i Vlade Ivi Josipoviću i Zoranu Milanoviću da prema Ustavu RH izbori u dva kruga moraju biti obavljeni najmanje 30 dana prije isteka mandata aktualnog predsjednika. 
"Dragi Ivo, dragi Zorane, iako ste jučer pred kamerama izjavili da odluka da se izbori za novog predsjednika održe 11. i 25. siječnja još nije donesena, te da o tome niste ni razmišljali, vaše javno relativiziranje važnosti ustavnih rokova govori da iza ovog medijskog dima itekako ima vatre", napisao je Kujundžić u otvorenom pismu Josipoviću i Milanoviću. Dodao je da je "javnosti jasno da ne može drugo nego sumnjati u riječi predsjednika na odlasku, koji tvrdi da mu je posve svejedno kad će biti izbori, a istovremeno se upinje da se oni održe što kasnije, pa makar pri tome pregazio ustavne norme, sve kako bi se izborna kampanja utopila u nizu blagdana, kako bi protukandidati imali što manje šanse doprijeti do hrvatskih birača, te kako bi bio siguran da gastarbajteri neće izići na birališta".

U Ustavu, kaže Kujundžić, jasno stoji da izbore za predsjednika raspisuje Vlada u roku koji omogućava da se oni obave najmanje 30 dana, a najviše 60 dana prije isteka mandata. U otvorenom pismu pod naslovom "Mala poduka iz demokracije i hrvatskog jezika", Kujundžić je poručio Josipoviću i Milanoviću da oni kao čelnici države ne pokazuju samo zabrinjavajuće nepoznavanje demokratskih standarda, već i hrvatskog jezika jer ako u Ustavu stoji da netko sutra mora nešto napisati to znači da to nešto sutra mora biti napisano, dovršeno. Kujundžić navodi da nitko nema prava izigravati tu demokratsku normu kao što to rade Josipović i Milanović.

Tako je bilo na svim dosadašnjim predsjedničkim izborima od smrti Franje Tuđmana, sve vlade su vodile računa o tome. U najmanju ruku neistinu govori Peđa Grbin, SDP-ov dokazani "stručnjak" za Ustav - da su 2005. izbori održani izvan tog roka. Kujundžić se u pismu obratio i HDZ-ovoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović, pozvavši je da se suprotstavi drskoj samovolji dvojice predsjednika i njihovom izigravanju demokracije. "Draga Kolinda, reći da vam je svejedno kad su izbori i jesu li oni izvan ustavnog roka ili ne, ili prepustiti odluku o tome aktualnom predsjedniku, znači unaprijed poručiti da vam je svejedno što piše u hrvatskom Ustavu.

Pozivam vas da pokažete da imate ton, da, kao i ja, stvarno sanjate bolju Hrvatsku te da se pridružite mojem javnom prosvjedu i suprotstavite se drskoj samovolji dvojice predsjednika i njihovom izigravanju demokracije!", napisao je Kujundžić.