c S
Dnevne novosti

Malo vjerojatno da će EU pojačati sankcije Rusiji u ponedjeljak

13.11.2014 07:08 BRUXELLES, 12. studenog 2014.(Hina/Reuters), Malo je vjerojatno da će ministri vanjskih poslova zemalja Europske unije pojačati sankcije Rusiji sljedećeg tjedna zbog njezina sudjelovanja u destabiliziranje istočne Ukrajine, rekli su u srijedu diplomati EU-a. 
Ministri vanjskih poslova EU-a sastaju se u ponedjeljak u Bruxellesu, a glavna tema će biti Ukrajina koja je objavila da preraspoređuje snage na istoku jer strahuje od nove ofenzive proruskih separatista. Prekid vatre između proruskih separatista i vladinih snaga dogovoren prije više od dva mjeseca sada je skoro mrtav i Zapad sve više strahuje od povratka općeg sukoba. "Vijeće ministra vanjskih poslova neće posegnuti za daljnjim sankcijama unatoč nemirima i izborima", rekao je jedan diplomat EU-a a druga dva su izrazila slična stajališta.

Američki general Philip Breedlove, zapovjednik snaga NATO-a u Europi, rekao je da je savez zapazio kako ruski vojnici i tenkovi ulaze u Ukrajinu u posljednjih nekoliko dana, potvrđujući izvješća međunarodnih promatrača. "Postojeće sankcije su bolne za Rusiju, a vjerojatno će biti pooštrene samo ako EU ne bude imao drugog izbora", rekao je drugi diplomat EU-a. "Još nismo kod toga, mada bismo u jednom trenutku mogli biti".

Nakon primirja 5. rujna uslijedili su tjedni žestokih borbi između vladinih snaga i separatista koji su se prije osam mjeseci pobunili u uglavnom rusofonoj istočnoj UKrajini protiv vlasti kijevske vlade koja gleda prema Zapadu. Primirje je kršeno na dnevnoj bazi a sve više otkako su pobunjenici održali izbore za čelništvo 2. studenoga koje su Zapad i Kijev proglasili ilegalnim. Broj poginulih u sukobu prešao je 4000, a Kijev je optužio Moskvu da je prošlog tjedna poslala još vojnika u istočnu Ukrajinu.